Evenimentul Zilei > Economie > FMI lansează un avertisment economic. Cum vor influența evenimentele din SUA economia României
FMI lansează un avertisment economic. Cum vor influența evenimentele din SUA economia României

FMI lansează un avertisment economic. Cum vor influența evenimentele din SUA economia României

FMI a lansat un avertisment financiar dur, îndreptat către Statele Unite ale Americii. Instituția economică e de părere că SUA se confruntă, pe lângă posibilitatea unui nou val pandemic, cu o inflație care poate pune economia pe butuci.

Dacă SUA vor pune în aplicare măsurile care se anunță, atunci va crește presiunea inflaționistă. Ceea ce va duce la creșteri și majorarea dobânzilor.

Cum influențează situația din SUA economia întregii lumi

Fondul Monetar Internaţional a apreciat miercuri că noi stimulente fiscale în SUA ar putea alimenta presiunile inflaţioniste şi, în acest context, a avertizat că riscul unei creşteri susţinute a preţurilor ar putea necesita majorarea dobânzilor mai rapid decât se preconiza, informează Reuters.

Pe cale de consecinţă, majorarea dobânzilor în SUA ar putea conduce la o înăsprire semnificativă a condiţiilor financiare mondiale şi la ieşiri semnificative de capital din economiile emergente şi în curs de dezvoltare, a subliniat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, într-o postare pe blog, în avanpremiera unei reuniuni a miniştrilor de Finanţe din G20, care va avea loc în Italia.

Programul de o mie de miliarde dolari al lui Biden, criticat în SUA

Evaluarea FMI cu privire la riscurile inflaţioniste în SUA vine pe fondul criticilor exprimate de parlamentarii republicani faţă de programul în valoare de peste o mie de miliarde de dolari al preşedintelui Joe Biden pentru creşterea cheltuielilor în infrastructură, îngrijirea copiilor, acoperirea cheltuielilor cu învăţământul universitar şi extinderea asistenţei la domiciliu pentru persoanele în vârstă şi cu dizabilităţi.

Georgieva a apreciat că o revenire accelerată din pandemia de COVID-19 a SUA, unde creşterea economică este prognozată să ajungă la 7% în 2021, ar fi un factor benefic pentru multe ţări via creşterea schimburilor comerciale, dar a avertizat totodată că inflaţia crescută ar putea fi una mai susţinută decât se preconiza. Comparativ, FMI a prognozat că economia mondială va înregistra în acest an un avans de 6%.

Potrivit FMI, alte ţări se confruntă cu creşterea preţurilor la materii prime şi alimente, care sunt în prezent la cel mai ridicat nivel de după 2014, ceea ce pune milioane de persoane în pericol de insecuritate alimentară. Estimările pieţelor sugerează că preţurile la materiile prime vor rămâne sub control în următorii ani, însă, când vine vorba despre evoluţia inflaţiei, acestea variază în rândul economiilor avansate şi accelerează mai rapid în Marea Britanie, SUA şi zona euro, în timp ce rămân limitate în alte ţări precum Japonia.

Următorul val pandemic scufundă corabia economiei?

Fondul Monetar Internaţional susţine că perspectivele economiei mondiale rămân incerte date fiind semnele de întrebare cu privire la evoluţia pandemiei şi progresul vaccinării, precum şi posibilitatea ca accelerarea inflaţiei să se dovedească a fi „mai persistentă” decât se preconiza.

„Deşi noi stimulente fiscale în unele mari economii avansate, inclusiv în SUA, ar fi benefice pentru creştere la nivel general, ar putea, de asemenea, crea noi presiuni inflaţioniste” susţine FMI.

O creştere mai susţinută a preţurilor ar putea necesita o înăsprire, mai rapidă decât se preconiza, a politicii monetare a SUA, ceea ce ar afecta în mod deosebit economiile emergente şi în curs de dezvoltare, agravând divergenţa dintre perspectivele de revenire.

În paralel, Georgieva a repetat apelul său pentru o acţiune urgentă a ţărilor G20 vizând accelerarea vaccinării populaţiei cu grad mare de risc, avertizând că există pericolul unei reveniri cu două viteze, care ar lăsa mai multe ţări în urmă, în timp ce SUA, China, zona euro şi alte câteva state îşi revin rapid.

FMI a îndemnat ţările să continue politicile monetare relaxate, în timp ce monitorizează cu atenţie inflaţia şi riscurile la adresa stabilităţii financiare.

Publicat in categoriile: Economie, EVZ Special
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: