Florin Cîțu se răzbună crunt pe Iohannis! Azi a prezentat o primă dovadă. Documente, atenție!
- Daniel Teodoreanu
- 16 octombrie 2021, 15:42
Prim-ministrul interimar Florin Cîțu a declarat sâmbătă că în ciuda demiterii guvernului, Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a reconfirmat ratingul României, iar perspectiva economică este stabilă. Totodată, acesta a subliniat că pentru păstrarea ratingului este nevoie de continuarea guvernării în jurul PNL și respingerea unei guvernăre populiste. În acest context, declarațiile lui Cîțu pot fi intepretate ca un reproș pentru Klaus Iohannis, care l-a desemnat recent pe președintele USR Dacian Cioloș în funcția de premier.
Amintim că declarațiile premierului interimar Florin Cîțu au venit în cadrul unei conferințe de presă susținute la Palatul Victoria. Așa s-a aflat că agenţiile de rating Moody's şi Standard & Poor's atestă că în România economia este gestionată bine. În acest context, este interesant de urmărit dacă Iohannis va ajunge din nou să-l propună premier pe Cîțu, mai ales că negocierile dintre PNL și USR pentru formarea guvernului Cioloș sunt blocate.
De asemenea, concluziile celor două agenții de rating reliefează că în țara noastră, investitorii au motive pentru care merită să își direcționeze spre țara noastră. Agenţia de rating Moody's a reconfirmat rating-ul suveran aferent datoriei guvernamentale a României şi a îmbunătăţit perspectiva din "negativă" în "stabilă".
În același timp, Standard & Poor's a decis să reconfirme rating-ul de ţară precum şi perspectiva "stabilă". „Astăzi avem două veşti foarte bune pentru România, în acest context de criză economică globală. În primul rând, Standard & Poor's, agenţia de rating americană, a reconfirmat ratingul de ţară al României şi a menţinut perspectiva la 'stabilă'.
Vești bune de la americani
Dar vestea foarte bună vine de la cealaltă agenţie de rating, tot americană, Moody's, care îmbunătăţeşte perspectiva României de la 'negativ' la 'stabil' - şi, bineînţeles, reconfirmă ratingul de ţară.
Deci, în acest context dificil, în acest context în care avem o criză economică la nivel global, România şi echipa guvernamentală au reuşit această performanţă, să convingă agenţiile de rating americane să arate o perspectivă pentru o economie stabilă.
La baza deciziei agenţiei de rating Moody's stau două lucruri: perspective solide de creştere economică bazată pe sectorul ‟oară când auzim aşa ceva de la o agenţie de rating despre România - şi, bineînţeles, utilizarea fondurilor din NextGenerationEU.
În acelaşi timp, pe partea cealaltă, agenţia de rating Standard & Poor's îşi bazează evaluarea pe implementarea programului de reformă ancorat în Planul de redresare şi rezilienţă. Faptul că am inclus reformele în PNRR am spus de atunci că reprezintă o garanţie că aceste reforme vor fi făcute şi este apreciat de agenţiile de rating, a declarat Florin Cîţu.
Cîțu n-a uitat de cei din mediul privat
Mai departe, președintele PNL a transmis felicitări colaboratorilor din Guvernul României, cărora le-a mulțumit pentru munca depusă: „Vreau să felicit echipa guvernamentală şi oamenii profesionişti care m-au susţinut în implementarea măsurilor de răspuns la criză.
Vreau să mulţumesc mediului privat, care a răspuns la aceste măsuri şi le-a implementat foarte rapid, un mediu privat care şi-a arătat potenţialul şi resursele de inovaţie în vremuri extrem de dificile.
Am spus mereu că antreprenorul român este un erou şi aceste rezultate arată foarte clar că în România mediul privat a răspuns şi a reuşit să facă faţă mai bine decât estimau cam toţi analiştii.
Am livrat ceea ce aşteptau de la noi toţi românii, dar şi partenerii internaţionali: o puternică creştere economică şi o reducere treptată a deficitelor. Acestea au fost promisiunile cu care am început acest mandat. Promisiuni pe care le-am adus în faţa românilor: o creştere economică sustenabilă, care să se menţină în următorii ani.
Și dacă citiţi analizele, rapoartele celor două agenţii de rating americane, veţi vedea că acolo se arată o creştere economică ce continuă şi în anii următori, alături de o reducere a deficitelor″, a completat liderul interimar al guvernului.
Încredere pentru România
În același context, acesta a subliniat că mesajul celor două agenţii de rating este unul de încredere: „Astăzi cel mai important lucru este că vorbim despre încredere, am câştigat încrederea investitorilor străini, a agenţiilor de rating.
Asta înseamnă că mesajul pe care îl transmit aceste agenţii tuturor celor care se uită astăzi la România este unul că în România se poate investi, în România merită să investeşti, în România s-au găsiţi soluţiile pentru a avea o guvernare stabilă.
Aşa cum am spus, în ciuda tuturor ştirilor alarmiste, pe care le tot vedem, aceste agenţii de rating, carte sunt independente, ne spun că România merge în direcţia bună şi nu în direcţia greşită. Este mesajul pe care îl dau aceste agenţii.″
Altfel, Cîțu a punctat că executivul a început deja să lucreze la proiectul de buget pentru 2022. Totodată, a dezvăluit că până la finalul anului va fi găsită o soluție pentru criza politică din România, adică pentru formarea noului guvern.
„Noi am început deja să ne uităm la buget şi să construim un schelet al bugetului pentru anul viitor. Intenţia mea era să avem un buget anul acesta, cât mai rapid, să nu stăm cu el până în decembrie. De aceea ne pregătim să avem un buget cât mai rapid.
Scăpăm de criza politică din România?
(n.r. - şi-a exprimat speranţa că nu va fi un executiv interimar până la sfârşitul acestui an) Sper că nu. Era cel mai bine să nu fim în această situaţie, pentru că nu aveam o problemă de rezolvat″, a mai spus Cîțu.
În conferința de presă susținută la Palatul Victoria nu au fost ocolite nici subiectele despre pensii. Mai exact, premierul interimar a devoalat că toate pensiile vor fi incluse în reforma sistemului de pensii, care ar urma să se bazeze doar pe contributivitate. „Aici eu aş vrea să fim foarte pragmatici.
În fosta coaliţie, aveam un grup de lucru care se uita sau trebuia să găsească soluţii exact pentru sistemul de pensii. Noi vrem să trecem toate pensiile pe contributivitate. Nu are sens să avem în Parlamentul României - şi asta i-am rugat pe parlamentarii PNL - să nu avem tot felul de proiecte care merg împotriva a ce facem noi sau împotriva a ce am avea să facem în programul de guvernare.
Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii şi toate pensiile vor fi incluse acolo. Nu are sens să luăm decizii în Parlamentul României care merg împotriva a ceea ce vom face în viitor.
(n.r. – s-a referit la mărirea pensiilor din 2022) Nu s-a stabilit procentul. Eu spun că, având în vedere rezultatele economice pe care le avem până acum, s-ar putea să fie o dinamică diferită faţă de ce aveam preconizat.″