Au găsit viitorul prim-ministru! Fără Cîțu, fără Cioloș! Ar fi soluția ideală pentru criza politică din România

Au găsit viitorul prim-ministru! Fără Cîțu, fără Cioloș! Ar fi soluția ideală pentru criza politică din România Sursa: Arhiva EVZ

În contextul în care liderii PNL și USR nu au ajuns nici vineri la o soluție pentru formarea viitorului guvern, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád (UDMR), a propus o soluție despre care susține că este ideală pentru pentru criza politică din România. Practic, refacerea coaliției de guvernare ar fi posibilă dacă PNL și USR ar accepta un prim-ministru de la UDMR în următoarele 6 luni.

Antal Árpád cunoaște foarte bine subiectul având în vedere că a făcut parte din delegația UDMR în negocierile pentru formarea guvernului de coaliție. De asemenea, acesta a fost prezent la consultările pe care Klaus Iohannis le-a avut cu partidele și în urma cărora Dacian Cioloș a fost nominalizat pentru funcția de prim-ministru.

Având în vedere că nici PNL, nici USR nu ajung la un acord politic pentru formarea guvernului Cioloș, UDMR l-a nominalizat pe Kelemen Hunor pentru funcția de premier.

„Un guvern minoritar cu drepturi restrânse nu ar putea conduce țara într-o perioadă de criză. Eu văd o luminiță la capătul tunelului, dar s-ar putea să fie locomotiva care vine spre noi. Lipseşte cultura organizatorică de funcţionare a coaliţiilor în această ţară, din nefericire.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aveam o fereastră de oportunitate ca un guvern de centru-dreapta să guverneze 3 ani şi jumătate şi să facă nişte reforme de care această ţară şi societatea au nevoie, s-a ratat această oportunitate, este evident.

Ce se întâmplă în fosta coaliție de guvernare?

Există o criză de încredere între partidele de coaliţie, şansa ar fi în continuare, noi am venit cu o soluţie să refacem coaliţia în doi paşi. Primul pas: să îi sancţionăm pe cei care au generat această criză, respectiv PNL şi USR.

Kelemen Hunor, Dan Barna și Florin Cîțu

Pe o perioadă limitată să fie un prim-ministru de la UDMR, în persoana domnului Kelemen Hunor, maximum 6 luni, perioadă în care, pe de o parte, am avea un guvern cu puteri depline care ar putea gestiona crizele sanitare, economice, sociale şi aşa mai departe.

Pe de altă parte, ar fi timp suficient pentru a reclădi încrederea între cele două partide mari, respectiv PNL şi USR. Practic, în primăvară să revină un prim-ministru de la PNL şi să funcţioneze în continuare coaliţia”, a declarat Antal Árpád.

După prezentarea președintelui UDMR ca varianta ideală pentru conducerea temporară a Guvernului României, Antal a completat că UDMR exlude alegerile anticipate. În opinia edilulului, acestea nu ar nu ar rezolva problema actuală, conform weradio.ro. Astfel, singurele soluții posibile pentru a depăși criza politică din România sunt:

- refacerea coaliției PNL-USR-UDMR, dar fără Florin Cîțu în fruntea guvernului.

- un guvern minoritar PNL-UDMR susţinut din Parlament de USR sau PSD

- o guvernare PNL-PSD cu Florin Cîțu premier

Soluția UDMR ajunge la Cîțu

În ceea ce privește desemnarea viitorului premier, președintele UDMR Sfântu Gheorghe susține numirea președintelui PNL în fruntea Guvernului României: „Gândiţi-vă ce ar însemna ca PNL să vină cu o altă propunere de premier şi centrele de putere să se reconstruiască în PNL în jurul acelui personaj, să ne trezim cu un nou congres PNL în care persoana respectivă să fie aleasă preşedinte.

Antal Árpád

Până la urmă, structural şi logic este ca preşedintele partidului să fie la vârful guvernării. Dacă ar fi rămas Ludovic Orban preşedintele PNL, varianta ideală ar fi fost ca Ludovic Orban să fie prim-ministru, iar celelalte două partide să dea vicepremierii în persoana preşedinţilor.

Dacă a fost ales Cîţu preşedintele PNL, tot aşa e structural şi logic, pentru că până la urmă într-un guvern de coaliţie se iau nişte decizii la nivel politic, iar dacă nivelul politic nu este acelaşi cu nivelul guvernamental, întotdeauna vor fi sincope în a pune în aplicare acele decizii.

Am văzut asta acum, când preşedintele PNL şi prim-ministruș nu erau una şi aceeaşi persoană: politic te înţelegeai cu preşedintele PNL, dar decizia aceea politică nu se putea pune în aplicare dacă nu era de acord şi prim-ministru.

Deci varianta ideală este ca preşedintele PNL să fie prim- ministru, iar preşedinţii celorlalte două partide să fie viceprim-miniştri. Și atunci, nivelul politic şi administrativ se suprapun şi deciziile se pot lua mai uşor.”