Scenariu negru. Agenția Fitch Ratings - criza politică din România perturbă eforturile de consolidare fiscală

Scenariu negru. Agenția Fitch Ratings - criza politică din România perturbă eforturile de consolidare fiscală

Agenția Fitch Ratings a anunțat  marți că în condițiile unei căderi a guvernului de coaliție din România s-ar putea perturba eforturile de consolidare fiscală, esențiale pentru rezolvarea perspectivelor negative asupra ratingului „BBB-” al României.

Creșterea economică susținută și finanțarea UE oferă în continuare o potențială cale către reducerea deficitului, dar perspectivele de abordare a rigidităților fiscale de lungă durată s-ar putea deteriora, menționează reprezentanții agenției.

Aceștia amintesc de criza politică din România și notează că USR PLUS a anunțat că părăsește coaliția, lucru care lasă guvernul fără susținere parlamentară.

Fitch Ratings mai notează că agenda de reforme a coaliției, ancorată în PNRR, s-a confruntat deja cu obstacole din cauza dificultăților în implementarea măsurilor în timpul pandemiei: „Nu este sigur cât de departe un guvern minoritar condus de PNL sau un nou guvern condus de PSD ar fi capabil sau dispus să promoveze reforme sensibile din punct de vedere politic în domeniul sănătății, salariilor, pensiilor și justiției. Acest lucru ar putea întârzia și mai mult aprobarea de către Comisia Europeană a PNRR, pe care guvernul o aștepta inițial până la sfârșitul lunii septembrie”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Turbulențele politice nuanțează, de asemenea, perspectivele fiscale. Guvernul a planificat reforme ambițioase în ceea ce privește cheltuielile și veniturile pentru a reduce deficitul la sub 3% din PIB în 2024 de la 9,3% din PIB în 2020, susține Fitch Ratings. „Nerespectarea căii prevăzute de reducere a deficitului este principalul risc pentru proiecțiile datoriei Fitch”, a arătat marți agenția.

Următoarea revizuire programată de Fitch a ratingului României este programată pe 22 octombrie.

Deloc încurajator pentru investitorii străini

În aprilie 2021, Fitch Ratings a reconfirmat ratingul pentru datoria suverană a României la BBB-, dar a menţinut perspectiva negativă pe care o aprobase în toamna lui 2019 din cauza adâncirii deficitului bugetar, ca urmare a cheltuielilor legate, în special, de pensii.

Ratingul de ţară al principalelor agenţii internaţionale de rating (Fitch, Moody's şi Standard &Poors) este unul dintre indicatorii importanţi la care se uită investitorii străini atunci când vor să investească într-o ţară. De asemenea, pentru pieţele finaciare ratingul asupra datoriei suverane este important, iar o eventuală retrogradare înseamnă un cost de finanţare mai mare pentru statul român.