Criza politică provoacă rostogolirea leului. Euro atinge un nou maxim istoric
- Nicolae Comănescu
- 6 septembrie 2021, 15:06
A fost înregistrat un nou maxim istoric în raportul euro - leu, conform cursului valutar ce a fost anunțat, astăzi, luni, 6 septembrie. Criza politică accentuează deprecierea.
Euro a atins, astăzi, un nou maxim istoric, în raport cu leul, moneda națională a României. Raportul este de 1 euro pentru 4,9475 lei, conform anunțului făcut, astăzi, de BNR. Precedenta valoare maximă fiind atinsă pe 3 septembrie, la 4,9416 lei.
Creșterea este de 0,12% față de cursul de vineri. Euro a început anul 2021 la un curs de 4,8691 lei. Dolarul american este cotat la 4,1718 lei, în creștere ușoară, iar lira sterlină la 5,7727 lei, în creștere.
Un curs valutar oscilant în 2021
Cursul valutar pentru moneda europeană a oscilat în acest an, de la 4.8728 lei în ianuarie, la 4.8741 lei în februarie, 4.8878 lei/euro în martie, 4.9221 lei/euro în aprilie, 4.9247 lei/euro în luna mai, 4.9236 lei în iunie şi 4.9250 lei în luna iulie, pentru ca luna trecută să atingă un curs mediu de 4.9229 lei/euro.
Predicțiile făcute de specialiști în privința monedei naționale sunt îngrijorătoare. „Leul a fost apărat, protejat de Banca Națională. Prin urmare aștept ca și în continuare, în perioada următoare leul să fie protejat de Banca Națională. Sigur că dacă tendința pieţei este de devalorizare, nici Banca Națională nu va putea să susțină continuu pentru că ăsta este efectul economiei naționale. Însă mă aștept în continuare ca euro să fie aparat de BNR”, a spus analistul Adrian Bența la Antena 3.
Ce declara Mugur Isărescu în luna august
„Prognozele sunt făcute în piaţă şi au tot dreptul analiştii să facă aceste prognoze. După câte vedeţi leul s-a cam întărit. Nu s-a depreciat, s-a întărit. Este adevărat că este o evoluţie de vară. Recolta bună de cereale, vin traderii, cumpără direct din câmp, am înţeles şi eu, şi vând valută ca să cumpere cu lei. Atunci s-a mărit oferta. Au mai venit şi românii din străinătate de Sfânta Maria. La casele de schimb, dacă mergeţi, chiar aici în stradă, cursul la casele de schimb, care de regulă erau peste cursul Băncii Naţionale acum sunt sub cursul Băncii Naţionale.
Nu ştiu cât de tranzitorie este această apreciere, dar vedeţi cât de mult riscă şi cei care fac prognoze din acestea că o să ajungă mâine, poimâine cursul la 5 lei. Noi suntem interesaţi să ţinem inflaţia sub control şi asta sune foarte mult şi în ceea ce priveşte controlul lichidităţilor şi impactul acestui control asupra situaţiei din piaţa monetară şi piaţa valutară. Încercăm să păstrăm echilibrele”, spunea Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, la începutul lunii trecute.
Deprecierea leului este explicabilă și din punct de vedere al crizei politice din ultimele zile. Coaliția de guvernare este la un pas de-a se face țăndări, iar guvernul condus de Florin Cîțu are o poziție extrem de șubredă.