Discuții la nivel înalt: Klaus Iohannis e îngrijorat. România trebuie salvată. „Momente dificile...”
- Sabina Popescu
- 15 octombrie 2021, 22:49
Gravitatea situației epidemiologice din România l-a pus, cu siguranță, pe gânduri și pe președintele Klaus Iohannis. Administrația Prezidențială a emis un comunicat, vineri, 15 octombrie, în care explică decizia luată de șeful statului și în ce context a fost făcut demersul, subliniind că președintele a fost cel care a avut inițiativa de a apela peste granițe.
Președintele Klaus Iohannis l-a sunat, vineri, pe prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, pentru a-i mulțumi pentru sprijinul oferit pacienților români infectați cu COVID-19, în contextul în care aceștia se află spitalizați în unități medicale din Szeged şi Debrecen. Este vorba despre 20 de bolnavi, în primă fază, aflați în stare critică, tratați în Ungaria.
Iohannis i-a mulțumit lui Viktor Orban pentru ajutor
„Preşedintele Klaus Iohannis i-a mulţumit prim-ministrului Viktor Orban pentru ajutorul oferit de autorităţile ungare pacienţilor români, care reprezintă un gest de adevărată solidaritate europeană în aceste momente dificile ale pandemiei de COVID-19. Preşedintele României a apreciat în mod deosebit realizarea rapidă a transferului unor bolnavi de COVID-19, aflaţi în stare critică, pentru tratament în spitale din Ungaria, la Szeged şi Debrecen”, a informat Administraţia Prezidenţială.
Convorbirea telefonică a avut loc la inițiativa președintelui Klaus Iohannis, a mai precizat Administrația Prezidențială. România a mai purtat discuții ample pe tema transferului bolnavilor cronici la spitale de peste graniță, pentru a primi îngrijiri de specialitate în contextul în care sistemul român de sănătate se află în colaps. Numărul pacienților infectați cu COVID-19 crește, secțiile ATI sunt copleșite, medicii istoviți, iar țara nu are încă toate tratamentele necesare pentru tratarea bolii.
Un pacient COVID-19 care trebuia tratat în Ungaria a murit
Unul dintre pacienții care trebuiau transferați la spitalele din Ungaria a murit, joi, 14 octombrie. S-a întâmplat chiar la ieșire din Timișoara, când ambulanța a fost nevoită să se întoarcă din drum, însă, din păcate, victima, o femeie în vârstă de 66 de ani, a decedat.
Primii pacienți transferați au fost din municipiile București și Timișoara. Potrivit anunțului autorităților, transferul pacienților internați în Capitală a avut loc atât pe cale terestră, cât și pe cale aeriană. În ceea ce privește transferul bolnavilor din Timișoara, autoritățile au asigurat deplasarea acestora pe cale terestră.
Bolnavii români care au fost și urmează, de asemenea, să fie transferați vor fi monitorizați pe tot parcursul drumului de către echipe medicale complexe, au oferit asigurări autoritățile. În total, este vorba de un număr 50 de bolnavi COVID-19 care se află în stare critică și trebuie translocați în Ungaria.