Primii 10 pacienți COVID-19 vor fi transferați în Ungaria. Se pregătește translocarea altor 40. „Trebuie să ne bucurăm”

Primii 10 pacienți COVID-19 vor fi transferați în Ungaria. Se pregătește translocarea altor 40. „Trebuie să ne bucurăm” sursă: arhivă EvZ

Primii pacienți infectați cu COVID-19 din România au fost transferați în Ungaria. Aceștia se află în stare stabilă, însă critică și necesită asistență medicală de specialitate într-o secție de anestezie-terapie intensivă. Măsura vine la șase zile după ce șeful Departamentului de Urgență, Raed Arafat, a anunțat că se poartă discuții cu Ungaria pentru transferul de pacienți din cauza crizei sanitare din țară și a numărului de bolnavi care a copleșit unitățile medicale.

UPDATE: Unul dintre pacienții COVID-19 transferați în Ungaria a murit.

Este vorba despre o femeie în vârstă de 66 de ani, care, aflată în ambulanță, a început să se simtă foarte rău. La ieșirea din Timișoara, ambulanța a fost întoarsă din drum, însă pacienta a murit la scurt timp.

Știre inițială: Primii pacienți infectați cu COVID-19 din România - este vorba despre pacienți din municipiile București și Timișoara - vor fi transferați joi, 14 octombrie, în Ungaria, pentru a primi asistență medicală de specialitate în secțiile ATI ale spitalelor de peste hotare. Măsura vine în contextul în care criza sanitară din România se înrăutățește. Numărul morților crește zilnic, precum și numărul celor infectați. Secțiile de terapie intensivă sunt copleșite, iar medicii ajung în situația de a alege care pacient trebuie salvat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Primii pacienți COVID-19 transferați în Ungaria

Un număr de 10 pacienți vor fi transferați către Ungaria, joi, dintre care 8 se aflau internați la UPU în municipiul București, iar alți 2 în Timișoara. 5 dintre pacienții infectați vor fi transferați în în centrul universitar Szeged, iar ceilalți 5 în centrul universitar Debrecen.

Pentru a sprijini operațiunile din cele două centre universitare din Ungaria, și o parte din personalul medicalul se va deplasa peste hotare, alături de românii bolnavi.

Cum va avea loc transferul bolnavilor

Potrivit anunțului autorităților, transferul pacienților internați în Capitală va avea loc atât pe cale terestră, cât și pe cale aeriană. În ceea ce privește transferul bolnavilor din Timișoara, autoritățile vor asigura deplasarea acestora pe cale terestră.

Bolnavii români care urmează să fie transferați vor fi monitorizați pe tot parcursul drumului de către echipe medicale complexe, au oferit asigurări autoritățile.

50 de pacienți COVID-19 vor fi transferați în Ungaria 

Transferul pacienților va fi realizat în etape. În total, este vorba despre 50 de bolnavi COVID-19 care vor fi tratați în Ungaria. Joi se realizează primul transfer, care presupune deplasarea a 10 pacienți. Ministrul de Externe din Ungaria a precizat că cele 50 de persoane vor primi îngrijiri medicale de specialitate în două spitale din teritoriu, potrivit dcmedical.ro.

Ministrul interimar de la Sănătate, Cseke Attila, a declarat: „Mulțumim vecinilor noștri pentru colaborare și sprijin. Este un gest absolut firesc, de solidaritate europeană, de care trebuie să ne bucurăm. Și noi, la rândul nostru am acordat sprijin altor state atunci când am avut posibilitatea. În Ungaria vom transfera 50 de pacienți aflați în stare gravă, în mai multe etape, în centrele universitare din Szeged și Debrecen”.

Decizia autorităților vine în contextul în care șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat cu șase zile în urmă că România poartă discuții cu Ungaria în ceea ce privește transferul pacienților COVID-19 aflați în stare critică peste hotare.

„Se știe deja că sunt discuții cu Ungaria. Se perfectează un mecanism prin care este posibil să folosim facilități (...) în zona transfrontalieră. Și acest lucru așteptăm să fie perfectat. Nu se poate perfecta într-o zi, două. Sunt discuții și așteptăm și de la colegii noștri să vină să ne spună cam care este soluția lor finală. Este posibil să se facă acest lucru, dar așteptăm de acolo să ne spună care este mecanismul agreat. Și, bineînțeles, vom vedea cum vom colabora cu ei. (...) Din zona de graniță și nu numai, pentru că putem să ducem și din București la Arad și de acolo să trecem granița. Problema este să se perfecționeze mecanismul de transfer - ce pacienți, câți pacienți, unde exact, medici, personal de legătură care să ajute acolo", a declarat Raed Arafat.