Presa străină a aflat cine e vinovat pentru criza sanitară din România: Ioana Mihăilă a scăpat porumbelul. „Inclusiv ea însăși”
- Sabina Popescu
- 12 octombrie 2021, 18:22
„Dacă Europa de Vest se bucură de rezultate importante ale campaniei de vaccinare, situația stă diferit pentru Europa Centrală și de Est, unde valul de cazuri de infectare și numărul deceselor cauzate de COVID-19 amenință să copleșească sistemele de sănătate deja suprasolicitate. O vară leneșă de vaccinare, relaxarea restricțiilor și tulburările politice au creat cadrul perfect pentru răspândirea variantei Delta a COVID-19, cunoscută drept extrem de infecțioasă. Spre deosebire de valurile anterioare ale pandemiei, în prezent nu există niciun apetit pentru măsuri restrictive suplimentare, ceea ce i-a determinat pe unii experți să avertizeze că unele state se îndreaptă spre scene asemănătoare celor din Lombardia. Este și cazul României”, scrie presa internațională.
„România a luat măsuri drastice săptămâna trecută pentru a pune la dispoziție paturi în spitalele copleșite de cazuri de infectare. Lunea trecută, a suspendat toate operațiile care nu reprezintă o urgență, precum și internările în spitale. Există o legătură de netăgăduit cu rata de vaccinare”, scrie politico.eu despre criza sanitară din țara noastră.
„O vară irosită”
Autoritățile statului, în loc să pregătească România pentru valul patru al pandemiei, au preferat să creadă că nu va fi unul atât de agresiv.
„O vară irosită”, a declarat Răzvan Cherecheș, director executiv al Centrului pentru Politici de Sănătate și Sănătate Publică din cadrul Universității Babeș-Bolyai din România.
„Guvernul nu s-a pregătit pentru cel de-al patrulea val - au crezut că valul va fi unul minim”, a mai spus expertul.
Ioana Mihăilă își recunoaște vina
Fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat pentru site-ul citat că vina nu trebuie îndreptată doar spre cetățenii sceptici față de vaccinare, ci și spre Guvern.
„Ioana Mihăilă nu aruncă responsabilitatea pe campanie în sine și recunoaște că nu doar scepticismul oamenilor față de vaccin, ci și semnalele administratorilor țării poartă o responsabilitate pentru (n.r. eșecul campaniei de vaccinare), inclusiv ea însăși”, notează publicația politico.eu.
„Pentru că am relaxat prea repede mesajul nostru despre cât de necesar este vaccinul”, a comentat Ioana Mihăilă criza actuală din Sănătate. „Cea mai bună pregătire pentru valul patru ar fi fost o campanie eficientă de vaccinare”, a mai adăugat fostul ministru.
Clasamentul morții este clasamentul neîncrederii
Printre alte state care se află într-o situație asemănătoare celei din România se numără Bulgaria, Lituania și Letonia. Oficialii statelor au oferit declarații presei de la Bruxelles în care vorbesc despre aspectele menționate de Ioana Mihăilă.
Guvernele au relaxat restricțiile mult prea repede și nu s-au asigurat, pe durata verii, că vor putea gestiona potrivit valul patru al pandemiei de coronavirus. Neîncrederea „a fost principalul vector al oamenilor care nu au dorit să se vaccineze”, a argumentat Vanya Rangelova, epidemiolog la Universitatea de Medicină din Plovdiv, Bulgaria.
Politico.eu spune că statele care se confruntă cu probleme majore în Sănătate la momentul actual sunt exact aceleași țări unde oamenii au cea mai puțină încredere în autorități, citând un studiu Eurofond.