Florin Cîțu se arată nepăsător în fața celor două moțiuni de cenzură: „Să le vedem la vot”

Florin Cîțu se arată nepăsător în fața celor două moțiuni de cenzură: „Să le vedem la vot”

Parlamentul urmează să dezbată moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR şi să îşi exprime voinţa prin vot, anunţă Curtea Constituţională.

Premierul susține că în Parlament acum este „un festival şi o competiţie” a celor care vor „să arunce ţara în aer şi să destabilizeze România”. Florin Cîțu susține că CCR i-a dat dreptate cu privire la existența unui conflict juridic între Guvern și Parlament.

În opinia sa, moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR tebuie să meargă la vot și să fie respinsă. În caz contrar, Cîţu spune că va sesiza din nou Curtea. Pare că șeful guvernului se agață cu orice preț de scaun, refuzând să plece de la guvernare.

„Deci acum, în primul rând trebuie să aşteptăm motivarea CCR. O decizie a CCR trebuie respectată în integralitatea ei de toată lumea, inclus de Parlament. Putem să interpretăm. Eu spun că mi-a dat dreptate CCR. Pentru a închide problema moțiunea să meargă la vot şi să fie respinsă. Asta e ce văd eu. Dacă nu, vom ataca din nou la Curtea Constituţională”, a afirmat Florin Cîţu, marţi la Parlament.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a comentat, astfel, decizia CCR de admitere a conflictului între Guvern şi Legislativ pe tema moţiunii de cenzură a USR PLUS şi AUR.

Cîțu se teme de moțiunea de cenzură a PSD

Pe de altă parte, premierul Florin Cîțu a evitat să dea un răspuns cu privire la stabilirea calendarului pentru moțiunea de cenzură inițiată de PSD și depusă în Parlament. El s-a limitat să spună că în Parlament este un festival a celor care vor să arunce să destabilizeze România și a schimbat subiectul.

„Aşteptăm pentru prima moţiune motivarea CCR. În Parlament astăzi este un festival şi o competiţie a celor care vor să arunce ţara în aer şi să destabilizeze România. Aveam coaliţie USR – AUR, pe de altă PSD se întrec să arunce în aer România. Noi mergem mai departe, am avut o propunere cu privire la creştere salariului minim net. Miercuri o să avem în primă lectură e-facturare. Am finalizat modul în care vor fi compensate facturile în această iarnă şi trebuie să dăm OUG. Mai sunt şi alte ordonanţe, prelungirea şomajului tehnic. Sunt măsuri la care lucrăm”, a spus Florin Cîțu.

Întrebat ce se va întâmpla dacă una dintre moțiunile de cenzură vor trece la votul Parlamentului, dacă PNL va merge cu o altă propunere de premier la Cotroceni, Florin Cîțu s-a arătat neîncrezător că acestea vor ajunge la vot.

„Întâi să vedem moţiunile la vot. După aceea vom lua o decizie în BPN”, a spus Florin Cîțu.

Cîțu vorbește despre o coaliție a opoziției

El a insistat că în Parlament s-a format o coaliție a opoziției, PSD, AUR și USR PLUS, dar că există un guvern în funcție. Florin Cîțu a precizat că restul sunt scenarii pe care nu dorește să le discute.

„Îmi spune aşa că în Parlamentul României AUR – PSD şi USR PLUS sunt noua coaliţie. Asta îmi spuneţi. Astăzi avem un Guvern care funcţionează normal şi poate să dea ordonanţe. Eu nu lucrez cu scenarii. Sunt 1.000 de scenarii, nu are sens să discutăm fiecare scenariu.

E o competiţie a două partide care vor să arunce ţara în aer. Ne uităm la ei, vedem cu se dezbate în Parlament, noi ne ocupăm de guvernare. Haideţi să ajung moţiunile la vot să vedem că PSD votează cu USR şi cu AUR, să vedem că USR votează cu PSD. Dacă cei de la USR decid să nu vină la guvernare înapoi, mergem cu propuneri de miniştri mai departe”, a mai spus Florin Cîțu.

Curtea Constituţională a admis, marţi, cu unanimitate de voturi, că există un conflict juridic între Parlament şi Guvern pe tema moţiunii de cenzură inițiată de USR PLUS și AUR, dar a precizat că procedura trebuie să-și urmeze cursul.

„A admis cererea formulată de prim-ministrul Guvernului şi a constatat că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Guvern, generat de conduita Parlamentului cu privire la modul de desfăşurare a procedurii de control parlamentar iniţiate prin moţiunea de cenzură nr.2MC/3 septembrie 2021 - Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!”, se arată într-un comunicat al CCR.

Breaching News. CCR, termen de judecată privind revocarea Avocatului Poporului

CCR susține că moțiunea trebuie votată

Pe de altă parte, CCR susţine că moţiunea poate fi votată. Parlamentul trebuie să dezbată moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR şi să îşi exprime voinţa prin vot, anunţă Curtea Constituţională.

„Parlamentul urmează să dezbată moţiunea de cenzură depusă şi să îşi exprime poziţia prin vot asupra acesteia cu respectarea exigenţelor constituţionale şi regulamentare şi aplicarea principiului loialităţii constituţionale. Curtea a constatat că moţiunea de cenzură a fost depusă cu întrunirea numărului de semnături necesare.

Însă, Parlamentul, în ansamblul său, a încălcat art.1 alin. (5) din Constituţie coroborat cu art.94 alin. (1) din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, precum şi art.113 alin. (2) din Constituţie. Parlamentul nu a dezbătut moţiunea de cenzură, astfel că nu a finalizat procedura iniţiată şi continuă să încalce art.113 din Constituţie. În consecinţă, au fost încălcate şi prevederile constituţionale ale art.1 alin. (3) privind statul de drept şi alin. (4) privind echilibrul puterilor în stat.

Decizia este definitivă şi general obligatorie. Argumentele reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Curtea Constituţională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, a mai arătat CCR.