Cine este vinovat de actuala criză politică. Ce spun românii despre implicarea lui Klaus Iohannis. Sondaj

Cine este vinovat de actuala criză politică. Ce spun românii despre implicarea lui Klaus Iohannis. Sondaj sursa foto: EVZ

Liderii USR PLUS și ai PNL sunt la fel de responsabili pentru criza politică din aceste zile, provocată după decizia lui Florin Cîțu de a-l revoca pe ministrul Justiției Stelian Ion.

Românii sunt împărțiți atunci când vine vorba despre atribuirea responsabilității pentru criza politică prin care trece România, în această perioadă. Un sondaj de opinie realizat de CURS, în contextul evenimentele politice din ultima săptămână, arată cum percep românii situația actuală.

Astfel, la întrebarea „Cine credeți că este principalul responsabil?”, un procent de 32% dintre repondenți au indicat USR-PLUS. Un procent aproximativ egal, 31%, au indicat spre Florin Cîțu și PNL-ul. În schimb, un procent de 21% dintre cei care au răspuns la această întrebare consideră că sunt vinovate ambele formațiuni politice, conform stiripesurse.ro.

În schimb, deși este cel care ar fi putut pune capăt acestei crize politice, mediind o înțelegere între formațiunile din alianță, Klaus Iohannis a scăpat cu fața curată. Președintele este indicat ca vinovat, de numai 7% din cei care au răspuns la chestionarul CURS.

Ne puteți urmări și pe Google News

Câte 3% dintre cei care au răspuns au arătat spre serviciile secrete sau către partidele de opoziție, iar 1% cred că vina aparține altcuiva.

Sonsajul a fost realizat în intervalul 3 - 5 septembrie, 2021, pe un eșantion de 853 persoane, cu vârste de peste 18 ani.  Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion este de +/- 3,3% la un nivel de încredere de 95%. Datele pentru sondaj au fost culese prin metoda CATI, adică prin telefon.

USR PLUS refuză să-și dea demisia din guvern

Premierul Florin Cîțu l-a demis din funcție pe ministrul Justiției, Stelian Ion, după ce acesta nu a dat aviz pentru PNDL 3 – programul de investiții Anghel Saligny. Oficial, premierul i-a reproșat că nu a reușit să-și ducă la capăt obiectivele, printre care se numără și desființarea SIIJ.

Revocarea lui Stelian Ion a provocat o criză politică de proporții, care a culminat cu moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS în colaborare cu Partidul AUR. USR PLUS a cerut ca premierul Florin Cîțu să renunțe la funcție și să-și dea demisia din guvern pentru ca ei să revină la guvernare și să continue în actuala coaliție.

De altfel, în așteptarea acestei demisii, deși este clar că nu va veni, miniștrii USR PLUS au refuzat să-și dea demisia din guvern. Or, acest lucru ridică multe semne de întrebare cu privire la intențiile lor.

Dacian Ciolos, Dan Barna

PSD le-a tras preșul de sub picioare celor de la USR PLUS

Acesta este unul din motivele pentru care PSD, partid de voturile căruia este nevoie pentru a demite guvernul Cîțu are o poziție ambiguă. Astfel, pe de-o parte, cei de la PSD spun că nu vor susține moțiunea de cenzură inițiată de USR PLUS și AUR.

„Alianța USR-AUR trebuie să propună o soluție pentru rezolvarea crizei politice. Înlocuirea lui Cîțu cu Orban sau cu Barna nu ar rezolva decât împărțirea ciolanului pentru actuala Coaliție, dar nu ar rezolva problemele românilor: sărăcia și creșterea prețurilor la alimente, medicamente și utilități”, a mai scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

PSD mesaje ambigue cu privire la moțiunea USR PLUS - AUR

Pe de altă parte, însă, Marcel Ciolacu a afirmat că parlamentarii PSD vor vota, dacă va ajunge în plen. Nu a spus însă, dacă PSD va asigura și numărul de voturi necesar pentru ca guvernul Cîțu să plece. De altfel, reprezentanții social-democraților din forurile de conducere ale parlamentului au absentat de la ședințele în care urma să se decidă calendarul moțiunii USR PLUS – AUR.

Dacă moţiunea USR-AUR va ajunge la vot în plen, atunci PSD o va vota. Dar nu să se întoarcă Barna în Guvern şi Ghinea să nenorocească PNRR. Vom merge până la capăt, alegeri anticipate. Prin urmare, alianţa USR - AUR trebuie să susţină acest demers.

Dacă moţiunea alianţei USR -AUR nu ajunge în plen, suntem dispuşi să vorbim cu URS şi AUR, să convenim un text al moţiunii, să semneze moţiunea pentrua avea cele 234 de voturi şi în 10 minute o depunem. Guvernul Cîţu trebuie să plece. În acest moment pe circuitul parlamentar există o moţiune de cenzură, aşteptăm decizia Biroului Permanent reunit. Nu vă aşteptaţi, PSD va participa la această şedinţă”, a declarat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu susține că este nevoie, însă, de alegeri anticipate, iar nu de un alt guvern în care PNL și USR PLUS să-și împartă ministerele.