La începutul acestei săptămâni, miniștrii de externe ai UE au cerut încetarea focului între Israel și grupul islamist palestinian Hamas, dar nu au reușit să ajungă la unanimitatea care ar putea conferi Bruxellesului o pârghie în stabilirea păcii.

Ungaria, cel mai apropiat aliat al Israelului în bloc, s-a opus celorlalte 26 de națiuni, solicitând un armistițiu la apelul video, convocat de șeful politicii externe a UE, Josep Borrell. Cu toate acestea, ceilalți miniștri au hotărât că UE ar trebui să încerce să relanseze procesul de pace împreună cu SUA, Rusia și Organizația Națiunilor Unite (ONU), arată Express.

Ministrul maltez de externe, Evarist Bartolo, a declarat: „Cel puțin putem încerca să obținem încetarea focului, apoi să oferim ajutor umanitar și, apoi, să vedem ce se poate face pentru a relua procesul de pace din Orientul Mijlociu pentru a aborda cauzele profunde ale violenței. Nu putem lăsa extremiștii de ambele părți să se amenințe reciproc și să stabilească agenda”.

Palestinienii care protestează, solidari cu locuitorii șeicului Jarrah, au fost vizați de forțele israeliene. Escalada violențelor a dus la atacuri aeriene de către Israel asupra Gaza, care a lăsat cel puțin 119 persoane decedate și alte 830 rănite, potrivit autorităților palestiniene.

Yair Netanyahu a reînceput comentariile la adresa UE

Într-un moment în care mulți se întreabă dacă disensiunile din UE cu privire la conflict vor lăsa Bruxellesul neputincios, comentariile făcute de fiul mai mare al primului ministru israelian Benjamin Netanyahu, Yair, asupra blocului au reapărut.

După ce un oficial al UE a participat anul trecut la un eveniment israeliano-palestinian, Memorial, fiul prim-ministrului a avertizat Bruxelles-ul despre iminenta „moarte” a Uniunii.

Ca răspuns la un mesaj, din contul oficial de Twitter al misiunii UE în Ramat Gan, el a scris pe Twitter:

„Să-ți fie rușine că ai finanțat o rușine în cea mai sfântă zi a calendarului israelian! Avem o zi într-un an să ne amintim de soldații noștri căzuți! Și îl distrugi cu un„ memorial ”pentru teroriștii palestinieni! UE este un dușman al Israelului și un dușman al tuturor țărilor creștine europene! Zona Schengen este moartă și în curând organizația voastră malefică globalistă va fi și ea, iar Europa va reveni să fie liberă, democratică și creștină ‟, a adăugat Yair Netanyahu.

Un purtător de cuvânt al misiunii israeliene a UE a declarat pentru The Times of Israel că nu sprijină financiar evenimentul.

Mai devreme în aceași zi, contul de Twitter EUinIsrael a postat pe Twitter:

„Ieri ne-am alăturat membrilor Cercului Părinților @ThePCFF, în cadrul ceremoniei comemorative virtuale israeliano-palestiniene, împărtășind durerea lor și rupând ciclul violenței și al urii. Cei care și-au pierdut cei dragi în conflict știu cel mai bine necesitatea păcii și calea către atingerea ei”.

În timpul evenimentului, despre care organizatorii au spus că a fost privit de aproape 200.000 de persoane, familiile israeliene și palestiniene îndurerate au făcut o pledoarie pasionată pentru reconciliere.

În timpul evenimentului, despre care organizatorii au spus că a fost privit de aproape 200.000 de persoane, familiile israeliene și palestiniene îndurerate au făcut o pledoarie pasionată pentru reconciliere

Ceremonia comună israeliană-palestiniană a memorialului a avut loc fără audiență live pentru prima dată de la înființarea sa în 2006 din cauza coronavirusului și, în schimb, a fost transmisă în direct de la studiourile din Tel Aviv și Ramallah.

Yair Netanyahu și-a câștigat reputația de conservator, cunoscut pentru trolling-ul nebun și având adesea cu un limbaj colorat pe social media.