Firmele de tehnologie chineze își mută afacerile din Rusia pe fondul sancțiunilor Occidentului

Firmele de tehnologie chineze își mută afacerile din Rusia pe fondul sancțiunilor Occidentului Un nou tip de anxietate în România. Mulți tineri au această frică. Sursa foto: Arhiva EVZ

În timp ce China a spus că va renunța la sancțiunile împotriva Rusiei din cauza invaziei sale a Ucrainei, multe dintre firmele de tehnologie ale țării au început să renunțe la a face afaceri în Rusia.

Scăderea livrărilor către Rusia

Asta arată un raport de vineri al Wall Street Journal care spunea că guvernul chinez a cerut companiilor să reziste presiunii din partea SUA și a altor țări. Cu toate acestea, surse apropiate de această problemă au declarat că mai multe companii importante chineze reduc livrările către Rusia, unde au dominat piața într-un număr de produse.

Aceste companii includ producătorul de computere Lenovo Group Ltd. și firma de smartphone-uri și gadgeturi Xiaomi Corp., au spus sursele. Dar, spre deosebire de companiile occidentale, aceste companii nu au făcut declarații publice care să critice războiul Rusiei în Ucraina.

În martie, șeful autorității de reglementare bancare și de asigurări din China a declarat că țara se opune sancțiunilor financiare împotriva Rusiei și nu se va alătura țărilor occidentale pentru a le impune. Guo Shuqing a declarat la acea vreme într-un briefing că țara „nu va participa la astfel de sancțiuni și vom continua să menținem schimburi economice, comerciale și financiare normale cu părțile relevante”.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a susținut că sancțiunile financiare unilaterale nu produc un rezultat pozitiv și nu au o bază legală. Ministerul Comerțului din China a recunoscut luna trecută că sancțiunile au perturbat comerțul țării cu Rusia, dar a cerut companiilor „să nu se supună constrângerii externe și să facă declarații externe necorespunzătoare”.

Utilizarea monedei naționale

Scăderea abruptă a exporturilor de tehnologie către Rusia subliniază cât de puternice au fost sancțiunile Occidentului și cât de eficiente au fost ele în influențarea comportamentului companiilor cu sediul departe, chiar și în țările în care guvernul se opune sancțiunilor. Datele comerciale au arătat că exporturile totale ale Chinei către Rusia au scăzut cu 27% din valoare din februarie până în martie.

După cum a raportat PYMNTS în aprilie, Rusia a cerut grupului de economii emergente (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) să extindă utilizarea monedelor naționale și să integreze sistemele de plată. Ministrul rus de finanțe Anton Siluanov a declarat, la o întâlnire cu BRICS, că situația economică globală a fost drastic înrăutățită din cauza sancțiunilor, adăugând că acestea au distrus și fundația sistemului monetar și financiar internațional existent bazat pe dolarul american, potrivit PYMNTS.