Șeful agenției spațiale ruse susține că Rusia ar putea distruge în doar 30 de minute NATO
- Dosofteea Lainici
- 9 mai 2022, 07:45
Șeful agenției spațiale ruse Roscomos a susținut că țara sa ar putea distruge rapid țările NATO dacă ar avea loc un război nuclear. Dmitri Rogozin, care a făcut multe comentarii ciudate și provocatoare în ultimele luni, a distribuit mesajul pe canalul său Telegram.
Rogozin a susținut că distrugerea ar putea avea loc în 30 de minute, „dar nu trebuie să o permitem, deoarece consecințele unui schimb de lovituri nucleare vor afecta starea Pământului nostru”, a adăugat el. „De aceea, va trebui să învingem acest inamic mai puternic din punct de vedere economic și militar prin mijloace militare convenționale”, a continuat Rogozin.
În februarie, președintele rus Vladimir Putin a pus forțele de descurajare nucleară ale Rusiei în stare de alertă maximă, pe fondul sancțiunilor ample pe care SUA și UE le-au luat împotriva acesteia. NATO a postat o declarație pe site-ul său în aprilie, spunând că organizația „condamnă în cei mai fermi termeni posibili invadarea Ucrainei – care este o țară independentă, pașnică și democratică și un partener apropiat al NATO”.
A continuat: „Alianța îi cere președintelui Putin să oprească imediat acest război, să-și retragă toate forțele din Ucraina fără condiții și să se angajeze într-o diplomație autentică”. Rogozin a scris în postarea sa pe Telegram: "NATO poartă război împotriva noastră. Nu a declarat, dar asta nu schimbă situația. Acum este evident pentru toată lumea".
În aprilie, Rogozin a spus că Roscosmos va părăsi Stația Spațială Internațională și că decizia a fost deja confirmată. El a criticat linia sancțiunilor economice occidentale impuse Rusiei. „Cred că restabilirea relațiilor normale dintre partenerii din Stația Spațială Internațională și alte proiecte comune este posibilă doar cu ridicarea completă și necondiționată a sancțiunilor ilegale”, a scris el pe Twitter în aprilie.
De când Rusia a invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie, SUA – împreună cu Uniunea Europeană și Marea Britanie – au intensificat sancțiunile împotriva Moscovei, lui Putin și multor persoane din cercul apropiat al liderului.
Justificarea războiului
Rogozin a adăugat în mesajul său de la Telegram că războiul, pe care Putin l-a numit o „operațiune militară specială”, a depășit „cu mult sensul și geografia sa inițială” și l-a numit „un război pentru adevăr și dreptul Rusiei de a exista ca un stat unic și independent”.
Oamenii de știință au dezmințit însă numeroasele încercări ale lui Putin de a justifica războiul, inclusiv afirmația că acesta a urmărit „denazificarea” Ucrainei. Ei au spus că limbajul lui Putin a fost ofensator și greșit din punct de vedere faptic. Unul dintre experți, Laura Jockusch, a spus: „Nu există nici un „genocid”, nici măcar o „curățare etnică” săvârșită de Ucraina împotriva etnicilor ruși și a vorbitorilor de limbă rusă din Ucraina. Este o ficțiune folosită de Putin pentru a justifica războiul său de agresiune asupra Ucrainei”.
Jockush a adăugat în e-mailul său către NPR că folosirea cuvântului „denazificare” a fost „o amintire a faptului că termenul „nazist” a devenit un termen generic pentru „răul absolut” care este complet deconectat de sensul și contextul său istoric inițial”, a spus acesta potrivit Business Insider.