Premieră la nivel mondial. Țara care va vaccina oamenii împotriva gripei aviare

Premieră la nivel mondial. Țara care va vaccina oamenii împotriva gripei aviare Virus. Sursa foto: Pixabay

Finlanda vrea să vaccineze oamenii expuși la tulpina de gripă aviară care se răspândește printre animalele din ferme și printre cele sălbatice, au anunțat oficiali din domeniul sănătății.

Finlanda va vaccina oamenii împotriva gripei aviare

Oficialii din sănătate mai anunță această campanie de vaccinare va fi limitată. Mai exact, dozele vor fi pentru crescătorii de păsări, medici veterinari, cercetătorii care studiază virusul, dar și pentru lucrătorii de la fermele care cresc animalele pentru blană, cum ar fi nurca și vulpea.

Până în prezent, Finlanda a achiziţionat vaccinuri pentru 10.000 de persoane. Vaccinul se face de două ori, spun experții. Se recurge la vaccinare deoarece temerile că persoanele aflate în contact strâns cu animalele infectate ar putea contracta ei virusul H5N1.

Gâște, Păsări, Păsări De Curte, CoulterFinlanda va vaccina oamenii împotriva gripei aviare. Sursa foto: Pixabay

Ne puteți urmări și pe Google News

Este prima ţară  din lume care va implementa vaccinul

Finlanda recurge la vaccin în timp ce SUA se confruntă cu un focar de H5N1 în rândul bovinelor, deși oamenii de știință credeau anterior că bobinele nu erau susceptibile la virus.

În comunicatul emis de Institutul Finlandez pentru Sănătate şi Bunăstare (THL), se arată că „vaccinul va fi oferit celor cu vârsta de 18 ani sau pentru cei cu risc crescut de a contracta virusul din cauza muncii lor sau din alte cauze”.

Tulpina H5N1 a gripei aviare a ucis şi a dus sacrificarea a sute de milioane de păsări de curte la nivel global în ultimii ani şi se răspândeşte din ce în ce mai mult la animale, inclusiv la vacile din SUA, dar sunt cazuri și la oameni.

Și chiar dacă în Finlanda nu s-a detectat virusul la oameni, dorește vaccinarea celor care riscă să ia virusul de la animale.

„Condiţiile din Finlanda sunt foarte diferite întrucât avem ferme de blană unde animalele pot intra în contact cu fauna sălbatică”, a declarat Hanna Nohynek, medic-şef la THL, relatează statnews.com.