Gripa aviară, o problemă cu multe necunoscute. Care e marele pericol

Gripa aviară, o problemă cu multe necunoscute. Care e marele pericol Gripa aviară. Sursa: Arhiva EVZ

Gripa aviară este o boală respiratorie care infectează peste 100 de specii de păsări sălbatice și este rar ca aceste tulpini să infecteze oamenii. Cu toate acestea, există din ce în ce mai multe rapoarte privind cazuri de gripă aviară la alte mamifere, cum ar fi tigrii, urșii polari, elefanții, focile, nurcile și câinii și pisicile de companie. Virusul se răspândește prin mucusul nazal, salivă și fecale și este foarte contagios la păsări. De asemenea, se poate răspândi rapid în populații dense, cum ar fi crescători industriali de păsări de curte.

În 2022, un focar din SUA a ucis peste 50 de milioane de găini, multe alte milioane fiind ucise de fermieri pentru a preveni răspândirea. Două cazuri umane de gripă aviară au fost documentate în SUA, ambele cu expunere extinsă la mamifere infectate. Răspândirea la alte mamifere decât oamenii pare să se producă după ce au mâncat păsări infectate.

Gripa aviară, o veșnică problemă

În prezent, virusul a fost descoperit în laptele de vacă datorită amestecului de gene, sau recombinării, ceea ce poate duce la apariția unor virusuri gripale care pot acționa în moduri noi, cum ar fi infectarea de noi specii, provocând noi simptome și agravând gravitatea bolii. Un eveniment recent de recombinare a făcut ca o gripă aviară să poată fi transmisă la și între bovinele domestice. Deoarece H5N1 este o tulpină extrem de patogenă, nu este surprinzător faptul că virusul se răspândește dincolo de tractul respirator în glandele mamare și, prin urmare, în laptele de vacă.

Această descoperire ar putea să ne ofere informații despre transmiterea bolii, deoarece gripa are un ciclu de replicare complicat în cadrul mai multor specii care provoacă frecvent evenimente de recombinare. Chiar și virusurile gripale care infectează în mod normal oamenii își încep ciclurile de replicare la păsări și porci. Noile abilități dobândite de virusuri în urma evenimentelor de recombinare pot contribui la răspândirea în rândul unor specii noi, iar acest lucru s-a întâmplat în cazul vitelor domestice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Focarul se răspândește rapid în SUA, iar aprovizionarea cu produse lactate și carne de vită ar fi probabil afectată. Părinții ar trebui să evite laptele sau produsele lactate nepasteurizate, în special în cazul nou-născuților, al celor cu sistemul imunitar suprimat și al persoanelor însărcinate. Părinții ar trebui să fie atenți la notificările din partea Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), deoarece recomandările se pot schimba pe baza informațiilor nou disponibile. Câinii și pisicile nu ar trebui să mănânce păsări sălbatice, în special păsări acvatice, deși riscul pentru câinii de vânătoare pare scăzut.

sursa: medicalxpress.com