Rusia acuză Apple de cooperare cu spionajul american. Mii de iPhone-uri, infectate cu softuri-spion

Rusia acuză Apple de cooperare cu spionajul american. Mii de iPhone-uri, infectate cu softuri-spion Atac cibernetic la cea mai amre bancă din lume. Sursa foto: Dreamstime

Apple a fost acuzat că a lucrat cu agenții de spionaj americane într-un operațiune de spionaj. Imediat, Apple a negat ferm afirmația că a permis acces agențiilor guvernamentale, scrie presa britanică. Serviciile de securitate ruse au acuzat Apple că a cooperat cu agențiile de spionaj americane într-un complot de a pirata iPhone-uri folosind „iMessages invizibile” care transportă programe spion.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a susținut că a descoperit o operațiune de spionaj americană care a compromis mii de iPhone-uri folosind un software de supraveghere sofisticat. „FSB a descoperit o acțiune de informații a serviciilor speciale americane folosind dispozitive mobile Apple”, a spus FSB într-un comunicat.

FSB a susținut că complotul a arătat o „cooperare strânsă” între Apple și Agenția Națională de Securitate (NSA), agenția americană responsabilă de informații și securitate criptografică și de comunicații. FSB nu a furnizat nicio dovadă că Apple a cooperat cu sau ar fi avut cunoștință de presupusa campanie de spionaj care vizează dispozitivele sale.

Într-o declarație, Apple a negat cu fermitate acuzația, spunând: „Nu am lucrat niciodată cu niciun guvern pentru a introduce programe-spion în vreun produs Apple și nu o vom face niciodată”. NSA a refuzat să comenteze, scrie presa britanică.

Ne puteți urmări și pe Google News

FSB, principalul succesor al KGB-ului din era sovietică, a declarat că au fost infectate câteva mii de dispozitive Apple, inclusiv cele ale utilizatorilor ruși interni, precum și ale diplomaților străini cu sediul în Rusia și fosta Uniune Sovietică. FSB a spus că hackerii americani au compromis diplomați din Israel, Siria, China și membri NATO în campania de spionaj.

Oficialii israelieni au refuzat să comenteze. Reprezentanții chinezi, sirieni și NATO nu au fost imediat disponibili pentru comentarii.

Acuzațiile Rusiei

Firma de securitate cibernetică Kaspersky Lab din Moscova a declarat că zeci de dispozitive ale angajaților săi au fost compromise în cadrul operațiunii. „Atacul este efectuat folosind un iMessage invizibil cu un atașament infectat, care, folosind o serie de vulnerabilități din sistemul de operare iOS, este transmis pe un dispozitiv și instalează programe spion”, a spus firma legată de Kremlin într-o postare pe blog.

„Implementarea programului spyware este complet ascunsă și nu necesită nicio acțiune din partea utilizatorului. Spyware-ul transmite apoi informații către serverele guvernamentale: înregistrări cu microfon, fotografii de la mesagerie instantanee, localizare geografică și date despre o serie de alte activități ale proprietarului dispozitivului infectat”.

CEO-ul Kaspersky, Eugene Kaspersky, a declarat pe Twitter că zeci de telefoane ale angajaților săi au fost compromise în operațiune, pe care compania sa a descris-o drept „un atac cibernetic extrem de complex, țintit din punct de vedere profesional”, care a vizat lucrătorii din „managerea de vârf și de mijloc”.

Cercetătorul Kaspersky Igor Kuznetsov a declarat pentru Reuters că compania sa a descoperit în mod independent trafic anormal în rețeaua Wi-Fi corporativă la începutul anului. El a spus că Kaspersky nu a transmis rezultatele sale echipei ruse de răspuns în caz de urgență computerizată decât joi.

El a spus că nu poate comenta acuzația Moscovei conform căreia americanii sunt responsabili pentru hacking sau că mii de alții au fost vizați. „Este foarte greu să atribui ceva cuiva”, a spus el.

Statele Unite, cea mai mare putere cibernetică din lume

Într-o postare pe blog, Kaspersky a spus că cele mai vechi urme de infecție pe care le-a descoperit datează din 2019. „În momentul redactării acestui articol, în iunie 2023, atacul este în desfășurare”, a spus compania. Ea a adăugat că, deși personalul său a fost lovit, „suntem destul de încrezători că Kaspersky nu a fost ținta principală a acestui atac cibernetic”.

Statele Unite sunt cea mai mare putere cibernetică din lume în ceea ce privește intenția și capacitatea, conform indicelui de putere Cyber 2022 al Centrului Belfer al Universității Harvard, urmate de China, Rusia, Regatul Unit și Australia.

Atât Kremlinul, cât și Ministerul de Externe al Rusiei au subliniat importanța chestiunii.

„Colectarea de date ascunse a fost efectuată prin vulnerabilități software din telefoanele mobile fabricate în SUA”, a declarat Ministerul de Externe al Rusiei într-un comunicat. „Serviciile de informații din SUA folosesc corporații IT de zeci de ani pentru a colecta date pe scară largă ale utilizatorilor de internet fără știrea lor”, a spus ministerul.

Oficialii ruși au spus că complotul a fost descoperit ca parte a unui efort comun al ofițerilor FSB și al celor ai Serviciului Gărzilor Federale (FSO), o agenție puternică care conduce unitatea de pază de la Kremlin și a fost, de asemenea, cândva Direcția a IX-a a KGB.

Oficialii din Rusia, despre care spionii occidentali spun că a construit o structură de supraveghere internă foarte sofisticată, au pus la îndoială de multă vreme securitatea tehnologiei americane. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că toți oficialii din administrația prezidențială știu că gadgeturile precum iPhone-urile sunt „absolut transparente”.

La începutul acestui an, Kremlinul le-a spus oficialilor implicați în pregătirile pentru alegerile prezidențiale din Rusia din 2024 să nu mai folosească iPhone-urile Apple din cauza temerilor că dispozitivele sunt vulnerabile.