Prima fosilă care demonstrează că dinozaurii de 5 metri lungime ar fi putut ciripi ca păsările
- Dosofteea Lainici
- 27 octombrie 2023, 14:26
Oamenii de știință au descoperit prima fosilă care demonstrează că dinozaurii de 5 metri lungime ar fi putut ciripi ca păsările.
Oamenii de știință au descoperit prima fosilă care demonstrează că dinozaurii de 5 metri lungime ar fi putut ciripi ca păsările. Este de așteptat să tresăriți când un dinozaur de mărimea unui sedan se strecoară în spatele dumneavoastră și vă pregătiți pentru ceea ce „Jurassic Park” a prezis că va urma – un răget zgomotos. Imaginați-vă că atunci când vă întoarceți cu fața la fiara solzoasă, aceasta își deschide gura și scoate niște ciripituri mici, asemănătoare cu cele ale unui măcăleandru.
Paleontologii cred că unii dinozauri mari ciripeau ca păsările, mai degrabă decât să răcnească precum leii, bazându-se pe un os al unui Pinacosaurus grangeri. Acesta este primul os intact de laringe de dinozaur descoperit vreodată, potrivit studiului cercetătorilor, publicat la începutul acestui an în revista Nature.
O fosilă unică, semne despre dinozauri
Junki Yoshida, un paleontolog de la Muzeul Universității Hokkaido din Japonia care a condus cercetarea, a declarat marți, într-o prezentare la Muzeul American de Istorie Naturală, că specimenul „unic și frumos” face parte dintr-o cutie vocală.
Când acest mic os triunghiular a fost descoperită în deșertul Gobi în 2005, cercetătorii l-au identificat ca fiind o parte a unui dinozaur Ankylosaurus numit Pinacosaurus grangeri, potrivit lui Yoshida.mAcești dinozauri de talie medie cu armură cântăreau până la 4.200 de kilograme și aveau o lungime de aproximativ 5 metri. Yoshida a explicat că inițial au crezut că osul descoperit era folosit într-o altă parte a gâtului dinozaurului, pentru respirație.
Descoperirea cercetătorilor
Ei nu au fost mulțumiți de descoperirile lor după ce au comparat fosila cu o sută de oase de respirație ale unor specii similare. Yoshida și-a dat seama în acest moment că osul ar putea face parte dintr-o structură diferită.
Când a început să compare specimenul cu cutiile vocale ale păsărilor înrudite cu dinozaurii, totul a căpătat sens - osul nu folosea la respirație, ci îl ajuta pe dinozaur să facă zgomot, a explicat el.
Potrivit lucrării, forma osului este ideală pentru a emite zgomote asemănătoare cu cele ale păsărilor.
De ce este prima dată când se descoperă acest os?
Cercetătorii găsesc rareori fosile de cutii vocale, deoarece acestea sunt parțial făcute din cartilaj, care se deteriorează în timp.
Anterior, singurele oase de acest tip descoperite proveneau de la păsări, nu de la dinozauri. Deși cercetătorii trebuie să afle încă mult mai multe pentru a determina cum ar fi comunicat dinozaurii. Yoshida a continuat spunând: „Acesta este primul pas pentru a înțelege vocile dinozaurilor”, potrivit Business Insider.