Un nou caz de gripa aviară la om. Autoritățile sunt în alertă
- Iulia Moraru
- 2 aprilie 2024, 09:58
Experții sunt tot mai preocupați de creșterea numărului de animale infectate cu gripa aviară înalt patogenă și de potențialul de transmitere a acesteia între mamifere, chiar dacă cazurile umane sunt extrem de rare.
Deși cazurile de transmitere a virusului la om sunt foarte puține, experții avertizează că oamenii trebuie să fie vigilenți și să-și ia măsuri de protecție.
Gripa aviară se poate transmite și la om
În 2022, s-a înregistrat primul caz la om, în Colorado, însă a fost vorba de o infecție de la păsările de curte.
Acum, a apărut un al doilea caz de gripa aviară la om, după ce virusul a îmbolnăvit cirezi din Texas, Kansas şi alte câteva state în ultima săptămână.
Autoritățile au anunțat că o persoană din Statele Unite a fost confirmată pozitivă la virus după ce a fost infectată de o vacă de lapte. Acest caz a fost raportat luni.
„Pacientul a raportat ca unic simptom ochii roşii (conjunctivită) şi se recuperează", au anunţat luni autorităţile, adăugând că acesta a fost izolat şi tratat cu un medicament antiviral folosit pentru gripa aviară.
Riscurile pentru oameni, scăzute, dar prezente
Autoritățile au subliniat că această infecție nu a modificat evaluarea lor privind riscul pentru populația americană, considerat „scăzut”. Cazurile de gripa aviară la oameni sunt extrem de rare.
Autoritățile din Texas au subliniat că infectarea vitelor cu gripa aviară nu reprezintă niciun pericol în ceea ce privește comercializarea laptelui, deoarece fabricile de lactate sunt obligate să distrugă laptele provenit de la vacile bolnave.
Pasteurizarea distruge, de asemenea, virușii. În plus, autoritățile au comunicat că depun eforturi pentru a asista fabricile de lactate afectate în limitarea expunerii angajaților lor și în monitorizarea și testarea persoanelor care lucrează cu bovinele infectate, potrivit News.ro.
Gripa aviară se transmite cu ușurință între animale
Cercetătorii au adus în atenție dovezi care sugerează că boala, inițial transmisibilă doar între păsările sălbatice, pare să se răspândească acum și între mamifere. Mai preocupant este faptul că o altă tulpină a virusului a provocat pierderi semnificative în rândul animalelor.
Pentru a confirma transmiterea virusului H5N1 de la gripa aviară între mamifere, cercetătorii medicali trebuie să efectueze teste de infecție pe animalele vii.
„Sunt destul de greu de explicat unele dintre aceste infecții pe scară largă fără să existe o răspândire de la mamifer la mamifer", a declarat Richard Webby, virusolog la Spitalul de Cercetare pentru Copii St. Jude din Memphis, Tennessee.