Finanțări pentru investiții în noile tehnologii. Ce români pot să aplice
- Iulia Moraru
- 29 iulie 2024, 22:15
România. Ministerul Finanțelor anunță că până pe 9 septembrie 2024, reprezentanții mediului de afaceri pot depune cererile de acord pentru finanțare, împreună cu documentele necesare, pentru investiții cu costuri eligibile ce depășesc 50 milioane lei.
În acest context, Ministerul Finanțelor a dat startul primei sesiuni de înscriere a proiectelor pentru finanțare, care va începe luni, conform schemei de ajutor de stat stabilite prin H.G.300/2024.
Ministerul Finanțelor, veste bună pentru mediul de afaceri
Banii vor fi primiți pentru cei care vor să investească în noile tehnologii.
Ministrul Finanțelor a subliniat că esența acestei scheme, cu un buget de peste 2,2 miliarde lei, este de a crea un efect multiplicator în economie, în special în sectorul industriei prelucrătoare.
Această schemă reprezintă una dintre modalitățile de sprijin pentru antreprenori, având rolul de a stimula dezvoltarea furnizorilor de materii prime, materiale, instalații și utilaje, precum și a prestatorilor de servicii.
„Separat, prin deja consacratele scheme 807 şi 332 avem anul acesta în derulare 64 proiecte de investiţii cu o valoare totală de peste 11 miliarde lei, în industrii ca industria auto, industria farmaceutică, industria aeronautică sau industria aparatelor electrocasnice, ce vor genera peste 11.000 locuri de muncă”, a transmis Marcel Boloș.
Ministerul Finanțelor informează că cererile de acord pentru finanțare trebuie depuse online, utilizând aplicația Big Project.
Aceasta secțiune include atât un ghid informativ, cât și formularele necesare pentru depunerea documentației.
Cererile de finanțare, clasificate după punctaj
De asemenea, experții din cadrul departamentului de specialitate din Ministerul Finanțelor vor oferi asistență pe parcursul întregii sesiuni prin intermediul adresei de email asistdep.online@mfinante.gov.ro, pentru a rezolva erorile sau pentru a oferi clarificări tehnice legate de completarea formularelor și încărcarea documentației.
Se precizează că cererile de acord pentru finanțare, depuse în cadrul sesiunii, vor fi clasificate descrescător pe baza unui punctaj calculat și vor fi evaluate în limita bugetului disponibil pentru sesiune.
Analiza cererilor de acord pentru finanțare se încheie fie cu emiterea unui acord de finanțare (în cazul în care toate condițiile și criteriile de eligibilitate sunt îndeplinite cumulativ), fie cu o scrisoare de respingere.
Plata ajutorului de stat se efectuează după realizarea parțială sau totală a cheltuielilor eligibile conform acordului de finanțare, în limita creditelor bugetare anuale aprobate.
Ajutorul de stat va fi acordat pentru cheltuieli eligibile, inclusiv realizarea de construcții, achiziționarea de echipamente și active necorporale, cu condiția ca activele asociate investiției să fie noi.
Întreprinderile care pot solicita acest ajutor sunt fie nou-înființate, fie deja existente, incluzând atât IMM-uri, cât și întreprinderi mari, cu personalitate juridică, înființate conform Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Ministerul Finanțelor a publicat și criteriile de eligibilitate
Au fost publicate și criteriile de eligibilitate cumulative pe care o întreprindere trebuie să le îndeplinească:
- să fie înregistrate potrivit Legii societăţilor nr.31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
- să realizeze o investiţie iniţială în România, în maximum 3 ani de la data demarării acesteia, în unul dintre sectoarele eligibile prevăzute de schema de ajutor de stat în anexa nr.1;
- să nu intre în categoria „întreprinderilor în dificultate”;
- să nu se afle în procedură de executare silită, insolvenţă, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operaţională, lichidare sau suspendare temporară a activităţii şi să nu facă obiectul unor decizii de recuperare a unui ajutor de stat;
- să nu beneficieze de alte ajutoare de stat regionale pentru costuri eligibile de natura costurilor salariale în cadrul aceluiaşi proiect unic de investiţii;
- să nu efectueze o relocare către unitatea în care urmează să aibă loc investiţia iniţială.
Ministerul Finanțelor subliniază că, pe lângă criteriile generale de eligibilitate, întreprinderile nou-înființate trebuie să aibă un capital social subscris vărsat de cel puțin 100.000 lei.
De asemenea, acționarii acestora nu trebuie să dețină sau să fi deținut în România, în ultimii doi ani anteriori datei înregistrării cererii, o întreprindere cu același obiect de activitate pentru care se solicită finanțare.
Criteriile de eligibilitate cumulative pentru investiţii
De asemenea, Ministerul Finanțelor a publicat și criteriile de eligibilitate cumulative pentru investiţii:
- să fie considerate investiţii iniţiale (unitate nouă/extindere/diversificare/schimbare fundamentală) sau investiţii iniţiale care creează o nouă activitate economică (unitate nouă/diversificare in cazul judeţului Ilfov);
- să aibă o valoare totală, fără TVA, a costurilor eligibile asociate investiţiei iniţiale, de minimum 50 milioane lei;
- să îşi demonstreze eficienţa economică şi viabilitatea pe perioada implementării investiţiei şi 5 ani de la data finalizării acesteia;
- să îndeplinească condiţia referitoare la efectul stimulativ;
- să îndeplinească indicatorii cantitativi şi calitativi prevăzuţi de schemă;
- să genereze un efect multiplicator cuantificabil în economie, potrivit News.ro.