Eurovision 2022. Ucraina, marea câștigătoare. România a terminat pe locul 18

Eurovision 2022. Ucraina, marea câștigătoare. România a terminat pe locul 18 Sursa foto: EVZ

Ucraina a câștigat finala din acest an. Deși Marea Britanie a fost favorita juriilor naționale, în final votul publicului a fost decisiv. Ucraina a adunat în total 631 de puncte. WRS, reprezentantul României, a primit 65 de puncte și s-a clasat pe locul 18.

UPDATE: Ucraina reprezentată de Kalush Orchestra a câștigat Eurovision 2002 fiind favorita publicului. Reprezentantul României, WRS, a terminat concursul pe locul 18 cu 65 de puncte. Moldova a ocupat locul 7 cu 253 de puncte.

Locul doi la Eurovision 2022 a fost ocupat de Marea Britanie, în timp ce ultima treaptă a podiumului a revenit Spaniei.

UPDATE: Start vot! Românii din Diaspora îl pot vota pe WRS cu indicativul 02. Cei din România nu-l pot vota pe reprezentantul țării noastre așa că trebuie să aleagă una dintre celelalte 24 de melodii.

În finala Eurovision 2022, din această seară, trupa din România a urcat pe scenă în prima parte a show-ului, de pe poziția a doua, conform tragerii la sorți a organizatorilor. Andrei Ursu, pe numele de scenă WRS, a fost aplaudat la scenă deschisă, la finalul piesei.

Finala Eurovision 2022

Piesa „Llámame”, interpretată de WRS

 

Ordinea de intrare în finala Eurovision 2022

  1. Cehia: We Are Domi – „Lights Off”
  2. România: WRS – „Llámame”
  3. Portugalia: MARO – „Saudade, Saudade”
  4. Finlanda: The Rasmus – „Jezebel”
  5. Elveţia: Marius Bear – „Boys Do Cry”
  6. Franţa: Alvan & Ahez – „Fulenn”
  7. Norvegia: Subwoolfer – „Give That Wolf A Banana”
  8. Armenia: Rosa Linn – „Snap”
  9. Italia: Mahmood & Blanco – „Brividi”
  10. Spania: Chanel – „SloMo”
  11. Regatul Ţărilor de Jos: S10 – „De Diepte”
  12. Ucraina: Kalush Orchestra – „Stefania”
  13. Germania: Malik Harris – „Rockstars”
  14. Lituania: Monika Liu – „Sentimentai”
  15. Azerbaidjan: Nadir Rustamli – „Fade To Black”
  16. Belgia: Jérémie Makiese – „Miss You”
  17. Grecia: Amanda Georgiadi Tenfjord – „Die Together”
  18. Islanda: Systur – „Með Hækkandi Sól”
  19. Republica Moldova: Zdob şi Zdub & Fraţii Advahov – „Trenuleţul”
  20. Suedia: Cornelia Jakobs – „Hold Me Closer”
  21. Australia: Sheldon Riley – „Not The Same”
  22. Marea Britanie: Sam Ryder – „SPACE MAN”
  23. Polonia: Ochman – „River”
  24. Serbia: Konstrakta – „In Corpore Sano”
  25. Estonia: Stefan – „Hope”

Sursa: Youtube

Cine este WRS, reprezentantul României

Trupa românească WRS şi-a câştigat locul în finala concursului european, după semifinala de joi, cu piesa „Llamame”. WRS (pronunțat URS), așa cum este cunoscut artistul Andrei Ursu, de public, este din Buzău. El a participat la show-urile concurs „Românii au talent” și „Vocea României” și astfel a luat contact cu publicul românesc.

Provenind dintr-o familie de dansatori, el a început să evolueze pe scenă de la 12 ani. A dansat alături de alți artiști din industria românească de muzică precum Antonia, Corina Bud, Andreea Bănică și Ruby.

„Mă bucur că juraţii au apreciat piesa noastră, fanii s-au mobilizat şi au promovat-o în social media, iar astăzi românii din diaspora au votat ‘Llamame’. Este un sentiment formidabil să ştii că ai alături de tine atât de mulţi compatrioţi care te susţin şi votează pentru un rezultat cât mai bun al României la Eurovision. Le promit tuturor că nu îi voi dezamăgi în finală!”, a declarat WRS după semifinală, potrivit TVR.

Artistul român a lansat 10 single-uri, 3 colaborări și lucrează în prezent la viitorul său EP de debut, „Mandala”.

Zdob și Zdub revin la Eurovision după 17 ani

Zdob și Zdub și-au început cariera muzicală pe la începutul anilor ’90 și au câștigat numeroși fani cu melodiile lor pline de energie. Printre cele mai cunoscute sunt „Moldovenii s-au născut” sau „Bunica bate toba”. Zdob și Zdub a mai concurat la Eurovision în anul 2005 și s-a clasat pe locul 6.

Acum moldovenii revin, cu o melodie la fel de energizantă, „Trenulețul”, după 17 ani, și încearcă să repete performanța de atunci.

Alături de Zdob și Zdub, Frații Advahov sunt considerați maeștii folclorului din Republica Moldova. Vitalie și Vasile Advahov s-au născut în orașul Cahul și sunt fondatorii orchestrei Advahov. Aceasta este cunoscută în Republica Moldova, dar și peste hotare, având turnee în România, Bulgaria și Franța.

Orchestra Advahov a făcut show alături de formația Zdob și Zdub, în prima semifinală Eurovision 2022, și s-a calificat în finala de sâmbătă, 14 mai.

Cine sunt favoriții concursului

Trupa de rap Kalush Orchestra, favorite la câștigarea Eurovision din acest an, a reprezentat Ucraina în prima semifinală cu piesa „Stefania”. Melodia a prins, astfel că artiștii din Ucraina au ajuns în finala de sâmbătă.

Kalush Orchestra este formată din șase tineri care provin din orașul cu același nume, Kalusuh, din zona de vest a Ucrainei.

În timpul declanșării invaziei rusești din Ucraina, în luna februarie, trupa se afla într-un turneu național. După începerea războiului, unul dintre membrii săi s-au alăturat forțelor teritoriale care apărau Kievul. Kalush Orchestra a trebuit să obțină permisiunea specială pentru a cânta la Eurovision în acest an, după ce guvernul a cerut majorității bărbaților să rămână în Ucraina pentru a participa la efortul de împotriva Rusiei.

Din acest motiv, solistul Oleg Psyuk a declarat pentru Sky News că este concentrat să câștige.

„Ar fi important pentru fiecare ucrainean și ar fi un merit pentru fiecare ucrainean în acest moment, pentru că orice fel de victorie sub orice aspect este foarte importantă pentru ucraineni mai ales în acest moment”, a declarat artistul.