Final într-un proces controversat. Urmașii lui Nicolae Ceaușescu și-au retras acțiunea împotriva istoricului Lavinia Betea: „Nu poți să pui monopol pe istoria României”

Final într-un proces controversat. Urmașii lui Nicolae Ceaușescu și-au retras acțiunea împotriva istoricului Lavinia Betea: „Nu poți să pui monopol pe istoria României” Sursa foto: Arhiva EVZ

Procesul intentat de urmașii fostului dictator comunist Nicolae Ceaușescu pentru folosirea fără acord a numelui și imaginii acestuia a luat sfârșit. Valentin Ceușescu și Ioan Mircea Oprean, fiul și ginerele fostului șef de stat comunist și-au retras acțiunea intentată împotriva unei edituri care a publicat o lucrarea biografică despre fostul dictator. Marca Nicolae Ceaușescu a fost înregistrată la OSIM în 2007 de cei doi, pentru 10 ani, cu posibilitate de prelungire.

Urmașii lui Nicolae Ceaușescu  și-au retras acțiunea în instanță împotriva editurii Corint și a istoricului Lavinia Betea. Valentin Ceaușescu și Ioan Mircea Oprean au cerut, în justiție, retragerea de pe piață a volumului „Ceaușescu și epoca sa”, publicat de Lavinia Betea.

Procesul a fost deschis de Ioan Mircea Oprean, care a cerut, pe lângă retragerea cărții, și despăgubiri în valoare de 10.000 de lei pentru el și pentru Valentin Ceaușescu, deținătorii de drept al brandului.

La ultimul termen, cei doi urmași au revenit la sentimente mai bune și au retras acțiunea pe care au intentat-o pentru încălcarea proprietății intelectuale, prin folosirea fără acord a numelui și imaginii fostului dictator.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Lucrurile, într-adevăr, așa au fost. Oprean și cu Valentin Ceaușescu au brevetat marca Ceaușescu. Am înțeles că la ultima ședință de tribunal a fost și Valentin Ceaușescu, pentru că instanța a cerut să se identifice, să fie îndeplinite procedurile de rigoare. Valentin Ceaușescu a spus că el nu a cerut prelungirea mărcii după 2017, prin urmare să fie exonerat de chemări și de restul… Prin avocat, domnul Oprean a anunțat că renunță la acțiune. Din ce înțeleg, Oprean a cerut prelungirea mărcii și după 2017”, a explicat istoricul Lavinia Betea.

Sursa foto. EVZ

Marca Nicolae Ceaușescu deținută de urmașii săi

Istoricul a apreciat decizia celor doi moștenitori drept înțeleaptă, spunând că nimeni nu poate confisca în nume propriu, o parte din istoria națională. Lavinia Betea a precizat că va continua să studieze și să publice lucrări despre Nicolae Ceaușescu. Ea nu a exclus, însă, ca și alți istorici sau cercetători interesați de subiect, care vor publica lucrări dedicate lui Nicolae Ceaușescu să pățească același lucru.

„Nu e deloc plăcut să pățești așa ceva. Eu o să-mi văd mai departe de treabă, așa cum și domnul Oprean ar trebui să-și vadă de problemele dânsului. Dacă ai fost ginerele lui Ceaușescu, nu înseamnă că poți să pui monopol pe istoria României”, a mai declarat Lavinia Betea pentru Fanatik.

Marca „Nicolae Ceaușescu” a fost înregistrată la OSIM în anul 2007 de Mircea Oprean și Valentin Ceaușescu, pentru 10 ani, cu posibilitate de prelungire. În septembrie 2022, cei doi au notificat editura Corint să retragă de pe piață volumul „Ceaușescu și epoca sa”, scris de Lavinia Betea. Editura a refuzat și s-a ajuns la proces, la Tribunalului București.

De altfel, nu este prima dată când cei doi deschid un astfel de proces. Au făcut-o și în 2010, împotriva teatrului Odeon care a pus în scenă spectacolul „Ultimele ore ale lui Ceaușescu”. Acțiunea le-a fost respinsă după ce reprezentanții teatrului s-au apărat spunând că doar au găzduit reprezentația.