Evenimentul Zilei > EVZ Play > Exclusiv. A fost sau n-a fost Revoluție?! Mărturia fără cuvinte a fostului șef SRI Virgil Măgureanu! Video
VIDEO

Exclusiv. A fost sau n-a fost Revoluție?! Mărturia fără cuvinte a fostului șef SRI Virgil Măgureanu! Video

În cel mai nou episod al podcastului Istoria Secretă, prof. dr. Lavinia Betea a dezvăluit ce i-a mărturisit Virgil Măgureanu, cel care a coundus Serviciul Român de Informații între 1990 și 1997, în timpul interviului pentru volumul „Ce s-a întâmplat de fapt”

Fostul șef SRI a făcut parte din gruparea complotiștilor care pregăteau răsturnarea lui Nicolae Ceaușescu de la putere. „Cred că a fost primul care i-a spus lui Iliescu: «Dumneavoastră sunteți cel mai bun și trebuie să urmați…». S-a dus la Timișoara, s-au întâlnit, nu era singurul care credea acest lucru.”, a spus Lavinia Betea.

Mișcarea anti-Ceaușescu a început la Moscova?

„Acest complot despre care noi știm, despre care se tot vorbește că ar fi fost în legătură cu dorințele sovietice de a-l schimba pe Ceaușescu. Și acum avem suficiente date care nu vin neapărat din arhivele, din care cunoaștem că mai ales după 1968, s-a dorit ca Nicolae Ceaușescu să fie schimbat – și într-adevăr sovieticii aveau argumente pentru această schimbare – cu un individ mai maleabil, un om care să nu le facă atât de multe probleme, cu cineva cu care se poate discuta și asta, mai ales, în care Gorbaciov declanșează Perestroika, când Gorbaciov spune explicit coechipierilor săi din Tratatul de la Varșovia și din CAER, că această reformă trebuie să se extindă la nivelul celor două organisme. (…) Desigur că schimbarea putea să urmeze un curs asemănător cu felul în care s-a făcut schimbarea lui Hrusciov în 1964. Și acolo Brejnev a făcut-o cu ajutorul armatei.”, a adăugat profesorul universitar.

Fostul șef SRI a recunoscut

„Eu îl întreb în finalul unui capitol: «Dumneavoastră ce spuneți, a fost sau n-a fost Revoluție?» Răspunsul este…”, iar fostul șef al Serviciului Român de Informații a negat dând din cap, după cum povestește prof. dr. Lavinia Betea, autoarea cărții „Ce s-a întâmplat de fapt”.

 

Publicat in categoriile: EVZ Play
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: