Filtre draconice pentru fructele care vor fi exportate de Republica Moldova
- Nicolae Comănescu
- 21 iulie 2024, 19:52
Republica Moldova. Fructele care vor merge la export, din Republica Moldova, urmează să fie evaluate la sânge. Pentru a respecta cele mai înalte standarde ale calității. Asociația Moldova Fruct, cu ajutorul proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova a lansat Programul de îmbunătățire a calității fructelor – cireșe, caise, mere, prune și struguri de masă.
Cei care se vor ocupa de acest proiect îi vor ajuta pe specialiștii din cadrul întreprinderilor producătoare și exportatoare. Pentru ca aceștia să pună în aplicare standardele de evaluare a calității fructelor, sporind astfel competitivitatea acestora la nivel de piață internațională.
Fructele exportate din Republica Moldova vor fi verificate strict
„Datorită eforturilor comune de marketing și a investițiilor masive în infrastructura post-recoltare, în ultimii 5 ani, fructele moldovenești se bucură de succese remarcabile pe piețele Uniunii Europene și internaționale. Alinierea la cerințele pieței și păstrarea parteneriatelor stabile, fără o abordarea sistemică a controlului calității fructelor, la toate etapele de producere, este imposibil”, a afirmat Iurie Fală, directorul executiv al Asociației Moldova Fruct.
Marele obiectiv al programului este acela de-a pregăti specialiștii din cadrul întreprinderilor, cu potențial de export, să implementeze un sistem de evaluare a calității produselor și să îmbunătățească schimbul de informații între departamente și clienți cu privire la standardele de calitate. Aceasta va contribui la respectarea cerințelor țării în care va ajunge exportul și va reduce numărul de reclamații, care ar afecta imaginea livratorului.
Programul care îi ajută pe exportatori
Programul respectiv a început cu seminarul ce vizează evaluarea cerințelor de calitate a cireșelor. La eveniment s-au aflat 20 de specialiști din cadrul întreprinderilor producătoare și exportatoare din Basarabia. Participanții, membri ai Moldova Fruct, au răspuns apelului de înregistrare făcut în mediul online de către Asociație și sunt gata să respecte cerințele de calitate pe care le-au asimilat.
Seminarul a fost foarte informativ și cu abordare practică. Credem în capacitățile noastre de a produce și a livra fructe de calitate și inofensive. Doar oferind constant producție de calitate înaltă, ne asigurăm parteneriate pe termen lung”, a explicat Carolina Bara, fondatoarea unei companii de profil.