Tragedia de la Crevedia s-ar putea repeta în Feldioara. Specialiștii se așteaptă la ce e mai rău

Tragedia de la Crevedia s-ar putea repeta în Feldioara. Specialiștii se așteaptă la ce e mai rău Dosarul Crevedia a fost trimis în judecată. Sursa Foto: Arhiva EVZ

După ce primarul localității Feldioara, Sorin Taus, a emis o autorizație de construire pentru un depozit petrolier, chiar în apropierea uzinei Nuclearelectrica, acolo unde este produs combustibil nuclear, specialiștii au declarat că tragedia de la Crevedia s-ar putea repeta.

Cei care se opun construirii depozitului petrolier în acea zonă susțin că autorizația a fost emisă ilegal și că întreaga comunitate este pusă într-un pericol major. Grupul petrolier MOL Ungaria a fost acuzat că ar folosi firma TRANSIT OIL ca intermediar pentru dezvoltarea depozitului de la Feldioara, scrie gandul.ro.

Autorizație pentru un depozit petrolier în Feldioara

SC TRANSIT OIL SRL a primit autorizația de construire nr. 20/19.09.2023 pentru un depozit petrolier în Feldioara, aflat la doar 150 m de râul Crizbav și în Zona de Securitate a Nuclearelectrica. Trebuie precizat că – urmare a încheierii între SN Nuclearelectrica SA (SNN) și Compania Națională a Uraniului (CNU) a contractului de vânzare-cumpărare a unor active din cadrul liniei de procesare a concentratului de uraniu de la Sucursala Feldioara a CNU -, în data de 18.03.2021, prin Hotărârea AGA nr. 4/05.04.2021, a fost aprobată înființarea unei filiale integral deținute de SNN, în calitate de asociat unic, filială care are ca principal obiect de activitate Prelucrarea Combustibililor Nucleari.

La sfârșitul anului 2023, Inspectoratul de Stat în Construcții Centru (IRCC) a efectuat un control, în urma căruia s-a stabilit că autorizația de construire pentru depozitul petrolie a fost emisă ilegal de primarul din Feldioara, din cauză că au fost încălcate mai multe prevederi ale Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.

În urma controlului efectuat de ISC și urmare a concluziilor îngrijorătoare ale raportului, prefectul județului Brașov, Mihai-Cătălin Văsii, a cerut imediat anularea acestei autorizații de construire, printr-o acțiune depusă la Tribunalul Brașov (dosar 716/62/2024).

Potrivit Legii Conteciosului Administrativ, un act administrativ considerat nelegal, emis de autorităţile administraţiei publice locale, poate fi atacat de prefect și este „suspendat de drept până la soluționarea cauzei”.

Ce prevede Legea Conteciosului Administrativ

Legea Conteciosului Administrativ prevede, la articolul 3:

„(1) Prefectul poate ataca direct în faţa instanţei de contencios administrativ actele emise de autorităţile administraţiei publice locale, dacă le consideră nelegale; acţiunea se formulează în termenul prevăzut la art. 11 alin. (1), care începe să curgă de la momentul comunicării actului către prefect şi în condiţiile prevăzute de prezenta lege. Acţiunea introdusă de prefect este scutită de taxa de timbru. (2) Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici poate ataca în faţa instanţei de contencios administrativ actele autorităţilor publice centrale şi locale prin care se încalcă legislaţia privind funcţia publică, în condiţiile prezentei legi şi ale Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată; (3) Până la soluţionarea cauzei, actul atacat potrivit alin. (1) este suspendat de drept”.

În raportul întocmit în urma controlului Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC) se menționează că Primaria comunei Feldioara, respectiv primarul Sorin Taus, a emis autorizația de construire nr. 20/19.09.2023 prin încălcarea gravă a mai multor prevederi ale Legii 50/1991.

Ce nereguli au fost constatate

În data de 11 ianuarie 2024, prin adresa nr. 8135, ISC a informat Prefectura Brașov despre această situație, prezentând și neregulile constatate.

„Emiterea autorizației de construcție în baza unui contract de comodat asupra proprietății (cum este cazul terenului pe care SC TRANSIT OIL SRL construiește depozitul petrolier din Feldioara) se poate face numai pentru construcții cu caracter provizoriu – iar în acest caz, autorizația s-a emis pentru un număr de 23 de obiective al căror caracter este definitiv”. „Documentația pentru autorizarea lucrărilor de construcții, din anexa la Autorizația de construire nr. 20/19.09.2023, a avut ca obiect unul din cele 23 de obiective enumerate pe autorizație, respectiv Zone administrative și de laborator”.

„Autorizația s-a emis în lipsa următoarelor avize: avizul Companiei Naționale a Uraniului, avizul Companiei Naționale CFR, avizul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov”, s-a mai precizat în Raportul întocmit de inspectorii ISC.

Autorizația de construire emisă de primarul din Feldioara poartă data de 19 septembrie 2023, fix la trei săptămâni după tragedia de la Crevedia.

„Ce l-a putut determina pe primarul comunei Feldioara să acorde ilegal autorizație de construire pentru un depozit petrolier în apropierea uzinei Nuclearelectrica Feldioara (în lipsa avizului Companiei Naționale a Uraniului), în data de 19.09.2023, la doar trei săptămâni după explozia de la Crevedia? Este exclus ca domnul primar al Feldioarei să nu fie informat de activitatea industrială din localitatea sa, unde Nuclearelectrica Feldioara este parte a programului nuclear național, cu investiții de 12 miliarde de euro în următorii 10 ani”, au spus sursele Gândul.„Acest depozit petrolier periclitează siguranța întregii zone de centru a țării și pune în pericol viața locuitorilor și activitatea economică regională”, au declarat sursele.

Adrian Ioan Veștea se scuză

Adrian Ioan Veștea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a spus că eventuala sa implicare în emiterea unei autorizații de construire de către primarul din Feldioara nu este decât o „speculație”. El a spus că nu a auzit niciodată de așa ceva.

„Nici nu am auzit de așa ceva, acum aud. Acum, în campanie, dacă nu se va vorbi despre Adrian Veștea și despre alți oameni, probabil că este campania destul de seacă.Ca să poți să emiți o autorizație de construcție, la bază stă un certificat, sunt mai multe avize care trebuie obținute. Dacă ISC-ul a făcut o constatare, ISC-ul este în subordinea Ministerului Dezvoltării. Și atunci, chiar din contră, nu l-am ajutat pe primarul din Feldioara. Și dacă a făcut prefectul plângere… Prefectul e tot liberal. E clar că noi respectăm legalitatea.

Eu nici măcar nu eram atunci (n.red. – la data la care a fost emisă autorizația de construcție), sunt plecat din iunie 2023 de la președinția Consiliului Județean, n-am avut cunoștință de așa ceva. Nu știu despre acest lucru, nu eram președinte de Consiliu Județean la vremea respectivă, sunt simple speculații de campanie electorală.

Nu am avut nicio implicare, atâta vreme cât eu am fost plecat de la Consiliul Județean”, a declarat Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării.