Ziua în care Ceaușescu a sfidat Moscova, iar Iranul era prieten al Israelului

Ziua în care Ceaușescu a sfidat Moscova, iar Iranul era prieten al Israelului

Poate părea ciudat astăzi, dar a existat un moment în istorie în care Iran a susținut Israel. Se întâmpla în 1967, în timpul Războiului de Șase Zile. Este vorba despre un conflict armat între Israel și alianța formată din statele arabe Egipt, Iordania și Siria, desfășurat între 5 și 10 iunie 1967.

În urma victoriei militare asupra coaliției arabe, Israelul a ocupat Fâșia Gaza, Peninsula Sinai, Platoul Golan și Cisiordania.

Războiul de Șase Zile a fost cel de-al treilea conflict armat arabo-israelian. Dar puțini știu că Nicolae Ceaușescu s-a impicat în mod activ în acest conflict.

La 14 iunie 1967, adică la patru zile de la termianrea conflictului, Nicolae Ceaușescu l-a primit, la cererea sa, pe ambasadorul Iranului în România, Soltan Hossein Vakili Sanandaji.

Iranul nu a vrut desființarea Israelului

Ambasadorul a transmis că, în ciuda bunelor relații dintre Iran și unele țări arabe, Iranul nu poate accepta ca un stat să fie desființat cu forța, deoarece acceptarea unui astfel de principiu ar crea un precedent.

"Dacă Israelul ar fi eliminat astăzi, mâine ar putea urma orice alt stat. Iranul ajută anumite țări arabe, precum Iordania și Irakul, cu alimente, medicamente etc., dar nu poate împărtăși punctul de vedere al liderilor arabi, care cer desființarea statului Israel", a spus ambasadorul.

Punctul de vedere românesc cu privire la rezolvarea conflictelor din această parte a lumii, în conformitate cu interesele fundamentale ale popoarelor respective, este exprimat în Declarația Comitetului Central al Partidului Comunist Român și a Guvernului României.

Declarația exprimă dorința țării noastre ca ostilitățile să înceteze definitiv și ca ciocnirile din această regiune să fie rezolvate prin negocieri între părțile implicate.

Nicolae Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu. Sursa foto: arhiva EVZ

Ce a spus Nicolae Ceaușescu

La rândul lui, Nicolae Ceaușescu a afirmat că "'țara noastră consideră că, pentru a elimina sursa de tensiune din Orientul Apropiat, țările din regiune trebuie să pornească de la realitățile existente, de la necesitatea ca statele arabe să coexiste cu Israelul".

"În acest sens, este absolut necesar ca trupele israeliene să se retragă din teritoriile ocupate și Israelul să nu încerce să profite de succesele sale militare pentru a emite pretenții teritoriale sau de orice altă natură, ceea ce ar agrava diferențele existente și ar îngreuna soluționarea conflictului.

Este, de asemenea, foarte important ca problema refugiaților arabi din Palestina să fie rezolvată pe o bază echitabilă”, a spus Nicolae Ceaușescu.

Uniunea Sovietică a interpretat-o ca pe o sfidare

Poziția României, care întreținea relații politice și diplomatice cu Israelul și adoptase, în 1965, așa-numita "Declarație de independență" în politica externă, a fost interpretată de Uniunea Sovietică drept o sfidare.

Uniunea Sovietică a explicat poziția României prin interesul acesteia ca Israelul și S.U.A. să susțină candidatura lui Corneliu Mănescu la președinția Adunării Generale a ONU.

După Războiul de Șase Zile, Israelul a inițiat deschiderea unei linii diplomatice cu R. P. Chineză, prin intermediul României. Pentru România începea o perioadă de îmbunătățire a relațiilor cu Occidentul