Evenimentul Zilei > International > Fierbe Orientul Mijlociu. Pe picior de război. Israelul contraatacă
Fierbe Orientul Mijlociu. Pe picior de război. Israelul contraatacă

Fierbe Orientul Mijlociu. Pe picior de război. Israelul contraatacă

Benjamin Netanyahu, primul ministru israelian a acuzat duminică Iranul că pregăteşte atacuri împotriva țării sale, afirmând că va face tot posibilul pentru a preveni astfel de acțiuni.

„Agresiunea iraniană în regiunea noastră şi împotriva noastră continuă”, a spus Netenyahu în contextul în care generalul Mark Milley, şeful Statului Major al armatei americane, s-a aflat în Israel, unde s-a întâlnit cu omologul său israelian, Aviv Kohavi.

Premierul s-a aflat în vizită alături de responsabili militari în Platoul Golan (nord), lângă graniţa cu Siria.

„Facem tot posibilul pentru a împiedica Iranul să se implanteze în regiunea noastră” şi ”ca Irakul şi Yemenul să devină baze pentru lansarea de rachete împotriva Statului Israel”, a continuat premierul israelian. ”Aceasta include măsurile necesare pentru a împiedica transferul de arme letale din Iran spre Siria, fie pe calea aerului, fie pe uscat’”, a precizat el.

Armata israeliană a revendicat miercurea trecută o serie de atacuri aeriene de „mare amploare” împotriva unor obiective militare din Siria, în timpul cărora au fost ucişi aproximativ 20 de combatanţi, între care 16 cetăţeni străini, potrivit unui ONG, atacurile fiind în ripostă la un tir cu rachetă lansat în ziua precedentă.

Marţea trecută sistemul de apărare antirachetă israelian a interceptat patru rachete trase din Siria „de elemente iraniene” către nordul Israelului, potrivit armatei israeliene.

Premierul israelian, care a devenit joi primul premier din istoria Israelului inculpat pentru corupţie în timpul mandatului.

Procurorul general al Israelului Avichai Mandelblit a decis joi ca Benjamin Netanyahu să fie pus sub acuzare pentru „corupţie, fraudă şi abuz de încredere” în diferite dosare, decizie luată după luni de anchetă, anunță Agerpres.