Evenimentul Zilei > Social > Fetița de 12 ani care îl veghează pe Regele Mihai. Calendar creștin ortodox
Fetița de 12 ani care îl veghează pe Regele Mihai. Calendar creștin ortodox

Fetița de 12 ani care îl veghează pe Regele Mihai. Calendar creștin ortodox

Prăznuită pe 7 decembrie, Sfânta Muceniță Filofteia (care în grecește înseamnă „Iubitoare de Dumnezeu”) a trăit în secolul XIII, în sudul Dunării.

Nu se știe dacă era din neam de români sau de bulgari. Din informațiile cunoscute despre viața sa se știe că una din îndatoririle fetei era să ducă de mâncare tatălui său la munca câmpului. Însă Filofteia, miloasă fiind, o împărțea pe drum săracilor cu care se întâlnea, în ciuda supărării părintelui.

Într-o zi, acesta o prinde asupra faptului și, furios, aruncă barda spre ea, nimerind-o în picior. Ca urmare a rănii grave, fata moare la scurt timp. Avea doar 12 ani.

Îngrozit de fapta sa, tatăl a încercat să-și ridice copila de la pământ, însă strălucirea care a cuprins deodată trupul fetei l-a orbit. Tatăl a dat fuga în cetate, mărturisindu-și fapta mai marilor cetății și arhiepiscopului. Cu toții au mers la locul unde zăcea Filofteia, însă, cu toate rugăciunile și slujbele, nu au putut-o ridica de jos, atât de greu îi era corpul.

Luminați de Dumnezeu, înțeleg că Sfânta nu dorea să fie dusă în cetate, așa că încep să îi vorbească asemenea unui om viu, înșirându-i numele tuturor bisericilor de la sud de Dunăre, pentru a-și alege unde să se odihnească.

Terminându-le pe acelea, au început să ne numească pe cele de la nord de Dunăre, iar când au ajuns la Biserica Domnească din Târgul Argeșului, trupul Sfintei a devenit mai ușor ca o pană.

Îndată i s-a trimis carte lui Radu Negru Vodă, iar acesta, domnitor cu mare credință, a poruncit să se împodobească Biserica, și Târgul,și toate drumurile, și apoi a pornit el însuși cu alai mare, cu făclii și preoți, cu tămâieri și cântări. să aducă moaștele Filofteei.

Acestea au fost puse în Biserica Domnească rămânând aici până când Neagoe Basarab a zidit Mănăstirea Curtea de Argeș, la începutul secolului XVI, unde au fost mutate.

Aici odihnesc din secolul XX regii și reginele României. Tot aici, în decembrie, acum doi ani, a fost înmormântat și Regele Mihai I.