Evenimentul Zilei > Monden > Festivalul de film de la Cannes. Cine a câștigat trofeul Palme d’ Or. Niciun premiu pentru Cristian Mungiu
Festivalul de film de la Cannes. Cine a câștigat trofeul Palme d’ Or. Niciun premiu pentru Cristian Mungiu

Festivalul de film de la Cannes. Cine a câștigat trofeul Palme d’ Or. Niciun premiu pentru Cristian Mungiu

Filmul "Triangle of Sadness", regizat de cineastul suedez Ruben Ostlund, a câştigat trofeul Palme d'Or la cea de-a 75-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes. Regizorul suedez a mai câștigat un Palme d'Or pentru „The Square” în 2017. Cristian Mungiu nu a fost recompensat anul acesta cu niciun premiu. Evenimentul s-a desfășurat în perioada 17-28 mai și a adus în atenția publicului pelicule de excepție.

UPDATE:

Palme d’Or: Triangle of Sadness de Ruben Östlund

Grand Prix ex-aequo: Close de Lukas Dhont / Stars at noon de Claire Denis

Premiul Juriului ex-aequo: EO de Jerzy Skolimowski / Le otto montagne de Charlotte Vandermeersch și Felix Van Groeningen

Premiul de regie: Park Chan-Wook pentru pelicula Heojil Kyolshim (Decision to leave)

Premiul de interpretare feminină: Zar Amir Ebrahimi pentru rolul din Holy Spider (Les nuits de Mashhad)

Premiul de interpretare masculină: Song Hang-Ho pentru rolul din Broker

Premiul de scenariu: Boy from Heaven de Tarik Saleh


Știre inițială

Festivalul de film de la Cannes se apropie de sfârșit. Astăzi, se va afla cine pleacă acasă cu râvnitul premiu La Palme d’ Or. După doi ani de pauză, organizatorii și-au dorit un eveniment grandios. Nume grele de la Hollywood au venit pe Riviera Franceză. Printre vedetele prezente s-au numărat Tom Cruise, Kristen Stewart, Tom Hanks, Lea Seydoux, Marion Cotillard sau Forest Whitaker.

Filmele prezentate anul acesta în cadrul festivalului au fost pe toate gusturile, de la pelicule de acțiune, thrillere, SF până la drame istorice.

Cristian Mungiu, în cursa pentru marele premiu

Cristian Mungiu a revenit la Cannes cu filmul R.M.N care a fost inclus în selecția oficială. pelicula a avut premiera pe 22 mai, iar criticii au fost încântați, considerând că regizorul român este și anul acesta unul dintre favoriții la marele premiu. Mungiu  a fost primit cu aplauze în sală și a ținut și un discurs emoționant.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Festival de Cannes (@festivaldecannes)

„E important să înțelegem că printr-o poveste care se întâmplă într-o comunitate foarte, foarte mică, într-un sat foarte mic, am încercat să vorbesc despre ce se întâmplă în Europa, în lume, ce se întâmplă cu noi toți. Și despre faptul că deși avem pretenția asta că suntem niște animale superioare și foarte inteligente, nu știu dacă situația ne permite astăzi să ne uităm cu se cade în oglindă și să ne placă ce vedem”, a declarat regizorul în limba română.

R.M.N este bazat pe o întâmplare reală. Apariția unor angajați străini într-o fabrică dintr-un sat din Transilvania. Filmul este o analiză a comportamentului uman. O radiografie a naţionalismului şi xenofobiei dar şi a sfidărilor economice cu care se confruntă sătenii.

Cunoscutul regizor a luat marele premiu în 2007 cu filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile în anul 2007. A mai fost premiat și pentru alte pelicule. După Dealuri (Premiile pentru interpretare feminină pentru Cosmina Stratan și Cristina Flutur și Premiul pentru cel mai bun scenariu în 2012) și Bacalaureat (Premiul pentru cea mai bună regie în 2016).

De asemenea și actrițele Mădălina Ghenea și Catrinel Marlon au fost prezente la festival.

Alexandru Belc, premiat la Cannes

Alexandru Belc a câştigat premiul de regie în cadrul secţiunii Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes. Cineastul a reușit să-i cucerească pe jurați cu lungmetrajul „Metronom”, care este și filmul său de debut.

„Mulțumesc festivalului pentru premiul pe care îl împart cu toată echipa. Acest film n-ar fi fost posibil fără implicarea tuturor celor care au crezut de la bun început în acest proiect: Cătălin Mitulescu, Martine Vidalenc, actorii: Mara Bugarin, Mara Vicol, Șerban Lazarovici, Vlad Ivanov, Mihai Călin, Andreea Bibiri, trupa de actori minunați din rolurile secundare. Sunt onorat că Metronom a fost selectat în secțiunea Un Certain Regard, că am putut trăi emoția vizionarii filmului alături de o parte din echipă, într-o sală cu peste o mie de spectatori care au aplaudat minute în șir. A fost o experiență unică pe care doar un festival de talia Cannes-ului o poate oferi”, a spus românul.

Filmul va avea premiera la TIFF în cadrul Zilelor Filmului Românesc, pe 23 iunie.

Filmele nominalizate pentru Palme d’ Or

„Armaggedon Time” al lui James Gray, „Boy from Heaven”, al regizorului Tarik Sales, „Broker”, semnat de Hirokazu Kore-eda, „Brother and Sister”, semnat de regizorul Arnaud Desplechin, „Close” al lui Lukas Dhont, „Crimes of the Future”, care aparține regizorului David Cronenberg, „Decision to Leave”, de Park Chan-took; „Pacifiction”, al regizorului Albert Serra, „RMN” de Cristian Mungiu, „Showing Up” al lui Kelly Reichardt, „The Stars at Noon” de Claire Denis, „Tchaikovsky’s Wife al lui Krill Serebrennikov, „Tori and Lokita”de Jean-Pierre Dardenne și Luc Dardenne și „Triangle of Sadness” de Ruben Östlund.

Anul acesta din juriul care va acorda Palme d’ Or fac parte:

  • Vincent Lindon, actor francez și președintele juriului
  • Asghar Farhadi, regizor iranian, scenarist și producător
  • Rebecca Hall, actriță de origine engleză și americană, producător, regizor și scenarist
  • Ladj Ly, regizor francez, scenarist, actor și producător
  • Jeff Nichols, regizor și scenarist de origine americană
  • Deepika Padukone, actriță de origine indiană
  • Noomi Rapace, actriță de origine suedeză
  • Joachim Trier, regizor și scenarist de origine norvegiană
  • Jasmine Trinca, actriță și regizor de origine italiană

În cadrul festivalului din Franța au fost prezentate și alte filme pe care fanii le așteptau cu sufletul la gură. Elvis, The Natural History of destruction, Crimes of the Future, Showing Up sau Top Gun: Maverick, acesta marcând revenirea lui Tom Cruise la Cannes după 30 de ani.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Tom Cruise (@tomcruiseuniverse)

Volodimir Zelenski, invitat la Cannes

Președintele Ucrainei a avut parte de o primire de mare star la festivalul francez. Acesta a fost aplaudat de public înainte și după discursul pe care l-a ținut. Zelenski a făcut referire în discursul său la Chaplin și la cunoscutul film Dictatorul.

„Avem nevoie de un nou Chaplin care să demonstreze că cinemaul nu este mut. Vom continua să luptăm, nu avem altă opţiune. Ura va dispărea în cele din urmă, dictatorii vor muri. (…) Sunt convins că «dictatorul» va pierde”, a spus Zelenski