Fenomen spectaculos la Techirghiol. Lacul a devenit roz. Cum s-a întâmplat acest lucru

Fenomen spectaculos la Techirghiol. Lacul a devenit roz. Cum s-a întâmplat acest lucru Sursa foto: Ziua de Constanta

Turiștii care au ajuns la lacul Techirghiol, au avut parte de o surpriză: lacul este colorat în roz. De fapt, este acoperit de o pătură de alge, care emană un miros nu prea plăcut. Specialiștii spun că nu există niciun pericol, pătura vegetală reprezintă doar o explozie de alge. Potrivit acestora, fenomenul este benefic refacerii stratului de nămol cu efect terapeutic.

Din cauza temperaturilor ridicate din această lună, apa lacului Techirghiol a devenit roz. Canicula a dus la apariţia algelor de culoare roz, despre care specialiştii spun că pot trăi în medii extreme, cum este apa foarte sărată din faimoasa locație.

Alga roz consumă tot oxigenul din apă, iar alga verde dispare. Aceasta este explicația pentru culoarea roz a celui mai cunoscut lac de pe litoral.

Specialiştii au precizat că oamenii care vin la scăldat şi pentru utilizarea nămolului nu sunt în pericol. Ei au mai explicat că algele de culoare roz contribuie la apariţia unui strat nou de nămol cu proprietăţi terapeutice incredibile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alga roz este foarte cunoscută în Africa de de Sud, în America Centrală sau în America de Sud şi este responsabilă pentru culoarea roz a păsărilor flamingo, care după ce o consumă îşi culorează penajul. Specialiștii au declarat că este un fenomen unic la Lacul Techirghiol și au mers sâmbătă să ridice probe pentru a analiza în laborator despre ce este vorba.

Fenomenul spectaculos  la Techirghiol

Un fenomen asemănător a avut loc în urmă cu un an. Turiștii care s-au deplasat la lacul Techirghiol au declarat că au simțit un miros neplăcut și că au văzut o pătură rozalie, întinsă pe o lățime de cel puțin 50 de metri.

Specialiștii au explicat că este vorba despre o explozie de alge și că turiștii nu sunt în pericol.

“În acest moment mă uit la un artemia salina crustaceul comun și tipic lacului Techirghiol. El dă producția de nămol, contribuie la peridogeneză. Datorită lui avem nămolul benefic care se găsește în lacul Techirghiol”, a declarat o cercetătoare.

Fenomenul s-ar fi produs din cauza ploilor abundente: “Probele prelevate de colegii mei din lacul Techirghiol indică o înflorire algală normal pentru această perioada, mai ales în contextul precipitațiilor abundente din zilele trecute. Au adus un aport semnificativ de nutrienți în bazinul hidrografic al lacului”, a spus Dan Vasiliu, directorul institutului amintit, potrivit Observator.