Fenomenul ciudat de la Techirghiol. Lacul a fost acoperit cu o ”pătură roz”. FOTO
- Sabina Popescu
- 6 iulie 2021, 18:32
Pătura vegetală care a acoperit lacul Techirghiol nu reprezintă un pericol și nu este rezultatul poluării, potrivit oamenilor de știință. Ei susțin că, în cazul de față, este vorba despre o explozie a algelor.
Turiștii care s-au deplasat la lacul Techirghiol au semnalat un miros neplăcut de la fața locului. O pătură rozalie, întinsă pe o lățime de cel puțin 50 de metri, emană un miros foarte urât. Fenomenul a stârnit suspiciuni din partea vizitatorilor. Experții însă, susțin că pătura vegetală reprezintă doar o explozie de alge. Potrivit acestora, fenomenul este benefic refacerii stratului de nămol cu efect terapeutic.
Pătura vegetală de pe lacul Techirghiol nu este periculoasă
În urma semnalării problemei în cauză, specialiștii au prelevat probe din apa lacului și au realizat mai multe analize.
“În acest moment mă uit la un artemia salina crustaceul comun și tipic lacului Techirghiol. El dă producția de nămol, contribuie la peridogeneză. Datorită lui avem nămolul benefic care se găsește în lacul Techirghiol”, a declarat o cercetătoare.
Experții au spus că bacteriile sulfuroase se depun pe părțile lacului aflate în lumina soarelui sub formă asemănătoare unui praf roz. Depunerile cresc în biomasă, iar apa capătă o culoarea roz-violacee.
Explozie de alge în lacul Techirghiol
Potrivit directorului Institutului Geoecomar Constanța, un rol în acest sens a fost jucat și de precipitațiile abundente.
“Probele prelevate de colegii mei din lacul Techirghiol indică o înflorire algală normal pentru această perioada, mai ales în contextul precipitațiilor abundente din zilele trecute. Au adus un aport semnificativ de nutrienți în bazinul hidrografic al lacului”, a spus Dan Vasiliu, directorul institutului amintit.
Cercetătorul Tania Begun a oferit asigurări că, în cazul de față, nu este vorba despre poluare.
“Nu vorbim de o poluare, așa cum se zvonește. Este o înflorire algală. Avem dominante alge verzi cloroficee și diatomee. Alte specii întâlnite în probe au fost artemia salină, acel crustaceu, precum și alga cladophora vagabunda, cele două fiind responsabile de formarea nămolului lacului Techirghiol”, a spus Tania Begun, cercetător științific al Institutului Geoecomar Constanța, potrivit stirileprotv.ro.