Apele Române, în alertă. Seacă Lacul Techirghiol? Se caută soluții
- Feri Predescu
- 21 septembrie 2020, 18:08
Seceta prelungită și temperaturile ridicate, care au dus la dispariția mai multor întinderi de apă din Dobrogea, pun în pericol și lacul Techirghiol, cunoscut în întreaga lume datorită proprietăților terapeutice ale vestitului nămol sapropelic, nivelul apei scăzând cu aproape 1,5 metri, potrivit Apelor Române Dobrogea Litoral.
Scăderea alarmantă a nivelului apei din Lacul Techirghiol a fost semnalată, la Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL), de către reprezentanții primăriei orașului Techirghiol. În același timp, conducerea Sanatoriului Balnear Techirghiol a contactat Academia România în speranța că și savanții români vor putea găsi soluții pentru salvarea lacului renumit pentru nămolul sapropelic, „aurul negru”, a cărei exploatare, pentru tratament, este deja afectată.
Specialiștii Apelor Române Dobrogea Litoral au fost în zonă iar în urma investigațiilor de profil au întocmit un raport în care au stabilit că schimbările climatice din ultimii ani au afectat spațiul hidrografic Dobrogea-Litoral, iar în privința lacului Techirghiol s-a ajuns, în prezent, la scăderea nivelului lacului cu mai bine de un metru.
Cauzele care au dus la acest rezultat sunt legate în special de lipsa precipitațiilor din ultimii ani, dar și de temperaturile ridicate din anii anteriori, dar și din acest an care au accentuat procesul de evaporație pe lac. Pe tot parcursul anului 2019 s-a înregistrat o cantitate totală a precipitațiilor de 337,7 mm, iar pentru perioada ianuarie-august 2020, o cantitate de 246 mm.
Un alt factor importat, care a influențat scăderea nivelului de apă din lac, este legat de sistemul de irigații din zonă care în momentul de față este dezafectat și care aducea un aport semnificativ de apă prin scurgerea directă în Lacul Techirghiol, pentru că terenurile agricole din zonă sunt la un nivel mai înalt comparativ cu nivelul luciului de apă.