Pe data de 14 decembrie Luna va trece în fața Soarelui, formând o eclipsă totală de Soare. Fenomenul se poate urmări şi online.

Singura eclipsă totală de soare din acest an va traversa America de Sud luni (14 decembrie) și o puteți urmări online datorită unei serii de emisiuni web. Eclipsa va începe la 8:33 am EST (1333 GMT) și se va încheia la 1:53 pm EST (1853 GMT), eclipsa durând cel mult 2 minute și 10 secunde.

Din păcate, spectacolul va fi vizibil doar pentru oamenii din anumite regiuni din emisfera sudică. O eclipsă parțială va fi vizibilă în Brazilia, Paraguay, Uruguay, Peru și Ecuador, precum și în părți din Antarctica și părțile sud-vestice ale Africii.

Eclipsa va fi parţială în Chile,  Salina del Eje şi Argentina, iar eclipsa totală va traversa oceanele Atlantic și Pacific.

NASA va difuza eclipsa cu ajutorul camerei din Chile începând cu 9:40 am EST (1440 GMT). La 10:30 AM EST (1530 GMT). În transmisia specială online se va vorbi în limba spaniolă. Totul se poate urmări pe Space.com prin amabilitatea NASA sau direct prin intermediul site-ului agenției. Urmatoarea eclipsa totala de soare va avea loc pe 04 decembrie 2021. Eclipsa va fi vizibilă pe o porţiune din Antarctica.

Lista cu evenimentele astronomice din decembrie:

1.Ploaia de meteori sau Geminidele: maximul va fi atins în noaptea de 13 – 14 decembrie, moment care coincide cu o Lună Nouă, astfel că meteorii vor fi extrem de strălucitori şi uşor de observat pe cerul senin. Vor fi până la 120 de stele căzătoare.

2. Ursidele: 21 decembrie: este ultima ploaie de meteori din acest an şi va coincide cu solstițiul de iarnă, atingând punctul culminant pe 21 decembrie. Cine are răbdare să privească cerul nopții în perioada 17-26 decembrie ar putea observa un meteor cunoscut şi ca „stea căzătoare”.

3. Solstițiul de iarnă: 21 decembrie: în emisfera sudică va fi cea mai lungă zi și cea mai scurtă noapte, iar cei din emisfera nordică se vor putea bucura de cea mai lungă noapte a anului.

3. Luna plină de pe 30 decembrie: este ultima lună plină a anului, cunoscută și sub numele de Luna Rece, mai informează Space.com.