Evenimentul Zilei > Actualitate > O RARĂ eclipsă TOTALĂ de soare va avea loc în SUA
O RARĂ eclipsă TOTALĂ de soare va avea loc în SUA

O RARĂ eclipsă TOTALĂ de soare va avea loc în SUA

Statele Unite sunt aproape de prima eclipsă totală de soare de după anul 1918, care va fi vizibilă de pe coasta estică până pe cea vestică, fiind un eveniment astronomic foarte rar.

Eclipsa va avea loc luni, 21 august, când milioane de americani, oameni de știință și autorități, vor urmări cu toată atenția eclipsa, informează AGERPRES. Eclipsa se produce prin faptul că Luna va trece între Soare și Terra, producând o umbră cu lățimea de 110 km, care se va deplasa începând cu zona Oregon, până în Carolina de Sud, în celălalt capăt al țării. 14 state ale SUA vor fi traversate de eclipsă în aproximativ două ore.

Locuitorii zonelor traversate de umbră vor avea ocazia să se afle într-o zona de întuneric total pentru aproximativ două minute, având posibilitatea să vadă coroana Soarelui, care în mod normal este invizibilă. În restul regiunilor eclipsa de soare va fi doar parțială.

Importante mijloace tehnice vor fi angrenate în acțiunile de captare a eclipsei, incluzând 11 avioane, dintre care cel puțin trei ale NASA, peste 50 de baloane stratosferice, sateliți și chiar de astronauții de la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), fiecare imagine urmând să fie captată din unghiuri diferite. De asemenea, sonda Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), va fi orientată spre Terra pentru a urmări umbra lăsată de Lună la nivelul scoarței terestre.

Evenimentul va atrage și oameni care nu locuiesc în zonele afectate, mai ales din cauză ca evenimente de acest gen au loc foarte rar. Următoarele eclipse totale de soare se vor produce în SUA pe 8 aprilie 2024 și pe 12 august 4045.