Multe dintre tinerele din România își doresc să aibă formele celebrei Kim Kardashian și apelează la tot felul de metode. Un medicament pentru mărirea feselor a devenit celebru în rândul româncelor, dar multe dintre ele nu știu la ce riscuri se expun.
Periactinul este din ce în ce mai căutat
Reprezentanţii farmaciilor din Franța au transmis că vând acest medicament destul de rar, dar Periactinul este disponibil și pe internet de unde poate fi achiziționat de oricine. Persoanele care cumpără acest produs mai achiziționează, de cele mai ulte ori, și alte ajutoare pentru creșterea în greutate. Agenția franceză pentru medicamente (ANSM) a transmis că nu poate estimat cât de mult au crescut vânzările acestui produs, dar a demarat o anchetă privind această situație pentru ca fenomenul să fie limitat.
ANSM a avertizat deja toți specialiștii din domeniul sănătății în legătură cu „utilizarea neconformă şi potenţial periculoasă a ciproheptadinei ca orexigen, stimulent pentru pofta de mâncare, pentru a induce o creştere în greutate în scopuri estetice”. Doctorul Chouchana a fost cel care a observat acest fenomen în rândul tinerelor.
„Am descoperit persoane care dădeau reţete medicale incredibile unor tinere cu scopul de a arăta precum Kim Kardashian. Se aflau la limita practicării medicinei”, a declarat medicul. Una dintre tinerele care a încercat acest medicament a zis că nici măcar nu a mers la medicul de familie pentru a obține mai multe informații privind Periactinul, ci a urmat sfatul prietenelor ei.
Care sunt consecințele folosirii medicamentului
Persoanele care decid să își administreze produse care conțin ciproheptadină trebuie să știe că se supun unor riscuri. Acest medicamente, de cele mai multe ori, creează somnolență, dar unoeri și convulsii, halucinații, probleme hepatice, sanguine sau cardiace. În cazul în care există un abuz al acestui medicament, persoanele acestea se expun unor mari riscuri.
Tinerele care au încercat acest medicament au mărturisit că dorm foarte mult sau că au dureri în zona abdominală. Utilizarea abuzivă a acestui medicament a fost semnalată încă din anii 200 în Africa. Un studiu realizat în Republica Democrată Congo, în 2011, a arătat că au fost înregistrate foarte multe cazuri de obezitate, mai ales, în rândul persoanelor care au devenit dependente de ciproheptadină, relatează France24.