Rafila: Consumăm de trei ori mai multe antibiotice decât consumă Olanda sau Austria, pe cap de locuitor. Ce măsuri propune ministrul

Rafila: Consumăm de trei ori mai multe antibiotice decât consumă Olanda sau Austria, pe cap de locuitor. Ce măsuri propune ministrulSursa foto: Arhiva EVZ

Alexandru Rafila susține că românii ocupă unul dintre primele locuri, la nivelul Uniunii Europene, în ceea ce privește consumul de antibiotice.

Ministrul Sănătății a anunțat că își dorește să modifice regulile după care medicii pot să prescrie antibiotice.

Una dintre opțiunile luate în calcul se referă la rețetele pentru medicamente speciale, care pot fi prescrise doar de medicii specialiști.

Rafila a mai spus că un român consumă de trei ori mai multe antibiotice, în comparație cu un alt cetățean al Uniunii Europene.

”Nu neapărat o nouă reţetă, dar un mecanism de control şi de responsabilitate pentru pacient, pentru medic şi pentru farmacist. Problema legată de antibiotice este următoarea: consumul excesiv de antibiotice generează apariţia bacteriilor multirezistente, bacteriile multirezistente, la rândul lor, produc infecţii de multe ori intraspitaliceşti, nosocomiale, iar aceste bacterii muti rezistente dau infecţii invazive, care pun viaţa în pericol”, a declarat Alexandru Rafila.

România este fruntașă la consumul de antibiotice

Ministrul Sănătății susține că medicii prescriu prea ușor antibiotice. În plus, foarte mulți români practică metoda automedicației și iau antibiotice ”după ureche”, fără ca acestea să le fie prescrise de un medic specialist.

”România e de mulţi ani pe locuri fruntașe. ultima dată, în 2021, ultima publicație din partea Centrului European de Control al Bolilor suntem pe primul loc la consumul de antibiotice. (...) Consumăm de trei ori mai multe antibiotice decât consumă Olanda sau Austria, pe cap de locuitor”, a adăugat ministrul.

Bacteriile rezistente la antibiotice

Potrivit lui Rafila, la nivelul Uniunii Europene, în 2022, peste  37.000 de oameni au murit din cauza infecțiilor spitalicești, care sunt foarte rezistente la antibiotice.

În România, cifra exactă nu se cunoaște deoarece spitalele nu raportează statistic numărul de persoane care și-au pierdut viața din cauza acestor infectări cu bacterii, în perioada în care au fost internate.

”Noi raportam o cifră mult prea mică, însă ne situăm și în situația paradoxală ca atunci când există oameni care raportează, le caută, urmează imediat un bombardament mediatic – avem infecții nosocomiale, nu le eliminăm”, a mai comentat profesorul Rafila.

Profesorul Rafila a mai precizat că până în anul 2050, cauza principala de mortalitate, la nivel global, va fi reprezenta de bacteriile rezistente la antibiotice, potrivit Digi24.