Evenimentul Zilei > Social > Fără mărțișoare și cadouri la școală. Alexandru Rafila, reacție acidă
Fără mărțișoare și cadouri la școală. Alexandru Rafila, reacție acidă

Fără mărțișoare și cadouri la școală. Alexandru Rafila, reacție acidă

Alexandru Rafila a reacționat dur după ce a aflat că elevii nu vor avea voie să-și ofere unul altuia mărțișoare și cadouri la școală.

Fără mărțișoare și cadouri la școală?! Alexandru Rafila reacționează dur la decizia miniștrilor. El consideră că așa ceva nici nu ar trebui să se pună în discuție.

De asemenea, Rafila, reprezentantul României la OMS, spune că mărțișoarele nu sunt „obiecte personale”.

În timp ce un ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății prevede interdicţia de a schimba obiecte personale de 1 şi 8 martie. Este vorba despre mărţişoare şi flori. Medicii spun că acest lucru este o exagerare.

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu este de acord cu asta.

Medicul Alexandru Rafila, a spus, după ce s-a consultat și cu colegii săi de la Institutul Național pentru Sănătate Publică, că decizia este „una exagerată”.

„Una este un obiect personal, pe care îl folosești în mod curent, pe care nu ai voie să îl schimbi cu altcineva și altceva este dacă discutăm despre un mărțișor sau o floare, ele sunt ambalate.

Alexandru Rafila, despre decizia care interzice schimbul de mărțișoare și cadouri la școală

Dacă extrapolăm și considerăm mărțișoarele obiecte personale, florile obiecte personale, atunci o să ne găsim într-o situație paradoxală că nu mai trebuie să desfășurăm niciun fel de activitate pentru că orice obiect, marfă devine obiect personal”, susţine Alexandru Rafila.

El a precizat că este important „să evităm îmbrățișările când oferim un mărțișor sau o floare”.

De asemenea a menționat că trebuie și să ne spălăm pe mâini înainte și după aceste gesturi. De preferat ar fi și să folosim un dezinfectant.

„De aici și până a considera că orice gest înseamnă un schimb de obiecte personale este o exagerare destul de mare. O astfel de abordare nu ține seama de realitate”, a a mai declarat Alexandru Rafila.

De unde a pornit totul?

Un ordin comun al ministerelor educaţiei şi sănătăţii prevede că, în şcoli, este interzis schimbul de obiecte personale, din motive de siguranţă sanitară.

În această categorie intră mărțișoarele oferite profesorilor și colegelor de către elevi, de 1 Martie. Și florile sau alte cadouri, oferite pe 8 Martie sunt vizate, arată Antena3.

Citește și: EVZ TV. Față în față. Era școala pregătită pentru a începe din nou în pandemie?

Ce a declarat ministrul Educației despre dăruirea de mărțișoare?

„Trebuie să avem în vedere că anul ăsta pe locul 1 este siguranţa noastră, a tuturor. Nu putem să ne imaginăm că vom impune reguli de genul ofer un mărţişor cu mănuşa chirurgicală în mâna sau dezinfectează-l înainte.”, a declarat Sorin Ion, secretar de stat Ministerul Educației, conform Știrile Pro TV.

Citește și: Mărțișoarele și florile, interzise în școli. Pandemia lovește în tradițiile de primăvară