EVZ TV. Față în față. Era școala pregătită pentru a începe din nou în pandemie?

EVZ TV. Față în față. Era școala pregătită pentru a începe din nou în pandemie?

EVZ Față în față. Sociologul Mirel Palada, istoricul Florian Bichir și gazetarul Alecu Racoviceanu dezbat subiectul începerii școlilor.

EVZ Față în față. Istoricul Florian Bichir povestește cum a trecut ultimul an de pandemie în care școlile au fost închise. De asemenea, acesta susține că nu înțelege de ce au fost închise școlile și nici de ce sunt redeschise tocmai acum.

„Fimiu e clasa a 6-a, deci va face școala tot pe online, nu pleacă de acasă. Îl verific mereu, mă interesează dacă se uită în calculator, dacă copiază...

Nu știu, mie nu-mi place online. Mi-a dat posibilitatea de a prezenta hărți, cum fac eu la istorie, la geopolitică, mult mai aplicat decât în clasă, unde mă duc cu harta. Dar mă plictisesc. Nu simți vibrația aia pe care o simți ca dascăl.

Ne puteți urmări și pe Google News

La clasele 1 – 4 nici nu știu ce să spun. Știi că în toată Uniunea Europeană 1 – 4 nu au fost închise, nu mă întrebați de ce, habar n-am. Toți își dau cu părerea acum, toți știu cu virusuri, cu Coronavirus. Așa-i românul „părerolog”.

Eu cred că poate o să mă înjure lumea. Am înțeles că după 2 săptămâni, iar le dă vacanță.

N-am înțeles de ce toate cadrele didactice n-au fost vaccinate. Sunt câteva semne de întrebare.

Nu înțeleg. Dacă se întâmplă ceva, doamne ferește... Când a apărut, mi-au spus niște medici militari că la ăștia micii nu se ia boala. Atunci de ce au ținut școlile închise?

De ce trebuie vaccinați profesori?

Fimiu zice uite tati că am trecut clasa și n-am învățat nimic. Pe mine mă sperie, mă ia cu inima.

Eu știu că școala poate fi recuperată. Cum a fost închiderea de brutală, la fel mi se pare și redeschiderea de brutală.

Nu s-a schimbat nimic de la început până acum. Mă ține închis un an de zile fără să-mi zică de ce. Acum ne dă drumul, fără să ne zică de ce”, a povestit Florian Bichir.

Jurnalistul Alecu Racoviceanu continuă dialogul adresând o întrebare cheie. Prin această întrebare se urmărește stabilirea unor „norme” în care școlile au fost redeschise pe „repede înainte”.

Există o presiune socială asupra Guvernului de a deschide școlile?

EVZ Față în față. Este pregătită „școala” de a începe din nou după această perioadă?

Sociologul Mirel Palada oferă un răspuns cât se poate de concret. A existat și există o presiune colosală asupra Guvernului.

„Este clar o presiune socială și este o decizie politică dificilă. Ei trebuie acum să țină doi pepeni în mână, în același timp. Nu vor reuși.

Din punct de vedere epidemiologic, populația care vântură virusul cel mai puternic sunt copiii, pentru că se adună număr mare în mod constant, dacă ar fi să meargă la școală.

Copiii nu pățesc mare lucru, însă duc virusul acasă.

Ăsta a fost motivul pentru care s-au închis școlile.

De ce au deschis școlile acum? Dintr-o presiune socială puternică. Dincolo de declarațiile care laudă școala online, de fapt, avem sute de mii de copii, îndeosebi din mediul rural, care nu au acces la școala online. Nu au acces la internet sau nu au tehnologia.

Avem o creștere a discrepanței dintre mediul rural și urban din ce în ce mai greu de reparat.

„Este o mascare a unei decizii mai cinice”

Deiciza de a deschide școlile este, de fapt, o mascare a unei decizii mai cinice. În urbanul mare, unde virusul este în floare, școlile rămân închise, pentru că copiii pot să facă școala online.

Amărâții de copii din mediul rural trebuie să-i prindă pe ăștia de aici din urmă. Noi suntem niște privilegiați care stăm în urbanul mare.

Avem un anumit statut social, avem resurse, avem copiii la niște școli cât de cât okey”, a explicat Mirel Palada.

„De ce există diferențe între clasele a 6a, a 7a și a 8a?”, întreabă Florian Bichir.

Alecu Racoviceanu se oferă să îi răspundă vechiului său prieten și evocă examenele pe care clasele terminale vor fi nevoite să le susțină.

„Ei așteaptă teste, examene, bacalaureat etc.. îi așteaptă un examen”, a spus Alecu.

Revoltat de această situație în care se află sistemul de învățământ din România, Florian Bichir pune a doua întrebare cheie din acest dialog.

„Dacă se întâmplă ceva, un copil bolnav, un copil mort... cine răspunde?”, întreabă Florian Bichir.

Atât jurnalistul Alecu Racoviceanu, cât și sociologul Mirel Palada au răspuns la fel, în același timp: „Nimeni!”.