Evenimentul Zilei > International > „Fără Bibi”. Domnia lui Netanyahu a luat sfârșit. Opoziția formează noul guvern
„Fără Bibi”. Domnia lui Netanyahu a luat sfârșit. Opoziția formează noul guvern

„Fără Bibi”. Domnia lui Netanyahu a luat sfârșit. Opoziția formează noul guvern

Liderul opoziției din Israel, Yair Lapid, va forma noul guvern. Domnia lui  Beniamin Netanyahu ia sfârșit după 12 ani. Astfel, coaliția care acoperă aproape tot spectrul politic și etnic va forma noul guvern și va cere aprobarea președintelui Rivlin.

Ultranaționalistul Naftali Bennett și centristul Yair Lapid vor fi premieri cu schimbul și vor avea susținere inclusiv de la unul dintre partidele arabe. Ideologia nou-formatei alianței e una simplă.

Consens politic – „Lo- Bibi”

„În ebraică se spune „Lo-Bibi”, „Lo” înseamnă nu. Fără Bibi, asta e fixația. Să se scape de Bibi Netanyahu. Cel mai de extremă dreaptă și religios este Bennett. Urmează apoi extremă dreaptă Lieberman, dar Lieberman nu este religios, este laic convins. Lapid este laic convins fiind centrist. Și tot aici să ai și partidul de extremă dreaptă Meretz, care sunt niște pro-arabi ce nu îți poți imagina”, a explicat Mario Varga, jurnalist Anima News.

Inculpat în mai multe procese care îl pot trimite după gratii împreună cu soția, Beniamin Netanyahu încearcă să trimită votul în Parlament și să forțeze un al cincilea rând de alegeri. Dacă nu va reuși, noua coaliție va veni la putere cu oameni noi. Printre ei, și politicieni cu origini românești.

„Ayelet Shaked, omul lui Bennett și din partidul lui Bennett, a cărui părinți, o parte din familie, sunt originari din România. Benny Gantz, liderul Albastru-Alb, și el cu familie originară din România. Și mai este cineva, ministrul Finanțelor, care este originar din Republica Moldova”, a precizat Nado Mario Varg.

Isaac Herzog a fost ales președintele statului Israel

Laburistul Isaac Herzog a fost ales miercuri preşedinte al statului Israel de către deputaţi, în plină criză politică şi cu numai câteva ore înainte de expirarea unui ultimatum pentru formarea unui guvern de coaliţie.

Fost preşedinte al Agenţiei Evreieşti, organizaţie care se ocupă de imigraţia în Israel, Isaac Herzog (60 de ani) devine al 11-lea preşedinte al statului evreu şi îl va înlocui pe Reuven Rivlin în această funcţie pe 9 iulie.

El a fost ales cu 87 voturi pentru, în timp ce contracandidata sa, Miriam Peretz, a obţinut 26 de voturi. Peretz nu are o experienţă atât de mare în politică, dar este foarte populară în societatea israeliană.

În Israel, funcţia de preşedinte este apolitică şi eminamente onorifică, în timp ce puterea executivă se află în mâinile prim-ministrului. Preşedintele poate totuşi acorda graţieri.

„Iau pe umerii mei greaua responsabilitate pe care mi-o daţi. Voi fi preşedintele tuturor, voi construi punţi între diferitele părţi ale societăţii noastre”, a declarat Herzog într-un discurs televizat, după anunţarea rezultatelor votului.