Evenimentul Zilei > Social > Fake news demontate de Gruia Stoica. Nu s-a văzut cu Florian Coldea și Vasile Dâncu
Fake news demontate de Gruia Stoica. Nu s-a văzut cu Florian Coldea și Vasile Dâncu

Fake news demontate de Gruia Stoica. Nu s-a văzut cu Florian Coldea și Vasile Dâncu

Omul de afaceri Gruia Stoica a reacționat pe Facebook după ce în presa centrală din România s-a lansat informația conform căreia s-ar fi întâlnit recent în Dubai cu generalul (r) SRI Florian Coldea și cu sociologul Vasile Dâncu, în prezent președinte al Consiliului Național al PSD.

Fake news demontate de Gruia Stoica. Nu s-a văzut cu Florian Coldea și Vasile Dâncu. Omul de afaceri a contrazis astfel informațiile conform cărora ar fi plecat din țară pentru a încerca să-și rezolve problemele din justiție cu ajutorul celor menționați.

”Savurând o prăjitură la Chocolatul din Dorobanți, alături de prieteni, aflu de la ei că «sunt plecat» cu treabă prin Dubai. Se zvonește «pe surse», pe anumite canale media «bine intenționate», că aș fi avut o întâlnire foarte importantă, cu oameni influenți.

Mă văd nevoit să confirm informația, dar cu anumite precizări. Da, am fost plecat, dar nu în Dubai, ci la Iași. Da, am avut o întâlnire foarte importantă, dar nu cu domnii Dîncu, Coldea și Varga (n.r. – Neluțu Varga, patronul echipei de fotbal CFR Cluj), ci cu judecătorii Curții de Apel de la Iași și cu avocații mei, pentru un nou termen în dosarul pe care canalele media «bine intenționate» l-au tot mediatizat, un dosar despre o presupusă infracțiune din 2003, deci în urmă cu 18 ani.

Fake news demontate de Gruia Stoica

Concret, nu a existat o astfel de întâlnire, recent sau cu altă ocazie, deoarece pe domnul Neluțu Varga nu l-am întâlnit în viața mea, iar cu domnii Vasile Dâncu și Florian Coldea m-am intersectat cu mulți ani în urmă doar la evenimente publice.

În rest, sunt în țară și sunt foarte bine, deocamdată nu m-a atins Covid-19 și nici pe familia mea, fără de care nu aș putea trăi altundeva. Sunt un om responsabil care își face datoria față de țara sa, plătind pe timp de pandemie globală cele peste 7.000 de salarii ale angajaților grupului plus taxele și impozitele la bugetul țării.

Coldea vrea să-l doboare pe Vanghelie
Florin Coldea

Nu este prima dată când sunt atacat nejustificat, informațiile transmise în spațiul public fiind pură speculație, ceea ce spune foarte multe despre deontologia profesională și genul de «jurnalism» pe care îl promovează anumite instituții media. Este regretabil că unele grupuri de interese aleg să manipuleze astfel opinia publică.

Le reamintesc, totodată, că sunt un cetățean cu libertăți depline și îmi rezerv dreptul la viața privată și dreptul la replică”, scris Gruia Stoica pe Facebook.

Emoții cu dosarul Grampet

În prezent, omul de afaceri așteaptă soluția în dosarul Grampet, cel mai mare grup de companii private feroviare cu acționariat românesc, din Europa de Sud-Est.

La 9 ianuarie 2021, Curtea de Apel Iași a respins cererile de rejudecare a dosarului Transbordare Vagoane, formulate de omul de afaceri Gruia Stoica, de fratele vitreg Vasile Didilă, dar și de tatăl lor, Vasile Răducan.

CA Iași a stabilit termen pentru judecarea apelului la data de 21 ianuarie 2021, În aprilie 2020, Gruia Stoica a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru evaziune fiscală și spălare de bani. La rândul său, Vasile Didilă a primit 3 ani și 6 luni de închisoare, iar Vasile Răducan 3 ani cu suspendare.

Toți au fost judecați pentru constituire de grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani. Valorea prejudiciului: peste 1,8 milioane de euro, sumă avansată în dosarul privatizării companiei Transbordare Vagoane Marfă din Iași.

În februarie 2016, Gruia Stoica a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 3 ani, pentru trafic de influență.

La acea vreme, Gruia Stoica a fost găsit vinovat că a dat o mită de 3 milioane de euro ca să obțină un contract pentru GFR, compania feroviară pe care o deține.