Evenimentul Zilei > International > Facebook, un „spion” asumat. Recunoaște că a ascultat conversațiile utilizatorilor
Facebook, un „spion” asumat. Recunoaște că a ascultat conversațiile utilizatorilor

Facebook, un „spion” asumat. Recunoaște că a ascultat conversațiile utilizatorilor

Nu mai e niciun dubiu. Facebook recunoaște că a ascultat înregistrările sonore ale utilizatorilor. 

Facebook recunoaşte că a cerut transcrierea înregistrărilor sonore ale conversaţiilor, dar numai cu permisiunea utilizatorilor. Totodată, gigantul american afirmă că a pus capăt acestei practici.

Potrivit unui comunicat transmis de Facebook celor de la Bloomberg, Facebook a plătit sute de subcontractori pentru a transcrie extrase sonore ale conversaţiilor anumitor utilizatori, după o lungă perioadă în care cea mai mare rețea socială din lume a negat multă vreme că a acţionat în acest fel.

„La fel ca şi Apple sau Google, am îngheţat practica ascultării înregistrărilor sonore de către oameni săptămâna trecută”, a notat Facebook.

Potrivit Bloomberg, angajaţii însărcinaţi de transcriere se îngrijorează de implicaţiile etice ale muncii lor. Ei spun că nu au fost informaţi despre originea înregistrărilor conversaţiilor și nici despre modul de utilizare al lor de compania fondată de Mark Zuckerberg.

Amazon, Apple şi Google, care vând şi ele asistenţi vocali, au recunoscut că procedează la fel pentru a ameliora răspunsurile aplicaţiilor lor. Apple şi Google au anunţat că au renunţat la această practică în ultimele săptămâni.

Mark Zuckerberg, negări vehemente în fața autorităților

Facebook, care tocmai a plătit o amendă record de 5 miliarde de dolari autorităţilor federale americane pentru utilizarea neadecvată a datelor private ale utilizatorilor, a negat multă vreme că utilizează înregistrări audio pentru a-şi putea adapta mai bine reclamele sau a-şi face paginile mai atractive.

Fondatorul şi CEO-ul gigantului reţelelor de socializare a respins ideea chiar în cadrul unei audieri în faţa Congresului, în aprilie 2018.

„Vorbiţi despre o teorie a conspiraţiei care circulă, potrivit căreia noi ascultăm ce se petrece la microfonul dumneavoastră şi utilizăm datele pentru reclamă”, a răspuns tânărul miliardar unei întrebări din partea senatorului Gary Peters. „Nu facem acest lucru”, a dat el asigurări.

Mai târziu, Facebook a precizat că nu ascultă microfonul unui utilizator decât dacă acesta şi-a dat acordul. Compania nu a precizat ce făcea apoi cu înregistrările, a notat Bloomberg, citat de Agerpres.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: