EXZLUSIV EVZ. Retrocedări frauduloase pe numele unui bolnav mintal. Primarul de la malul Mării Negre care voia să ajungă „Regele Plajelor

EXZLUSIV EVZ. Retrocedări frauduloase pe numele unui bolnav mintal. Primarul de la malul Mării Negre care voia să ajungă „Regele Plajelor

Edilul orașului Năvodari, Nicolae Matei (PSD), i-a uimit pe procurorii DNA prin lipsa de scrupule de care a dat dovadă atunci când a făcut mai multe retrocedări dubioase de terenuri.

Primul gospodar din Năvodari este acuzat că a folosit drept paravan o persoană care suferea de afecțiuni psihice și nu are discernământ. Totul pentru a pune mâna pe 2,25 de hectare de teren aflat pe plaja din nordul staţiunii Mamaia, evaluat la 2 milioane de euro. Detaliile apar în rechizitoriul prin care Nicolae Matei a fost trimis în judecată pentru mai multe infracțiuni de corupție, privind mai multe retrocedări ilegale de terenuri, prejudiciul total adus orașului Năvodari fiind de aproximativ 26 de milioane de euro.

Escrocheria imobiliară

Totul începe în 2009, atunci când urmașii lui Ion Marin au cerut retrocedarea a 2,25 hectare de teren agricol. Primăria Năvodari a pus beţe în roate moștenitorilor și se ajunge în instanţă. Atunci apare în scenă Dumitru Păsat, omul folosit ca paravan de primarul Nicolae Matei. El a plătit, în 2010, 6.000 de euro în schimbul drepturilor litigioase pentru cele 2,25 de hectare. Imediat după parafarea contractului, totul a mers ca pe roate. Cu sprijinul Primăriei Năvodari, Păsat a fost pus în proprietate, în 2011, pe malul Mării Negre și nu unde cumpărase drepturile litigioase, adică în zona agricolă din extravilanul orașului Năvodari.

Ancheta DNA a dezvăluit că Dumitru Păsat este sărac lipit pământului, cu venituri extrem de modeste, și nu a avut nici măcar cei 6.000 de euro pentru plata drepturilor litigioase.

Raportul medicilor

Un raport de expertiză medico- legală a arătat că Păsat suferă de mai multe afecţiuni psihiatrice, respectiv demenţă nespecificată, tulburări mentale și de comportament din cauza folosirii alcoolului, leucoencefalopatie etanolică și etilism cronic.

Experții au arătat că Păsat are:

1 inteligenţă nativă deficitară;

2 mediul educaţional instituţionalizat i-a dezvoltat un comportament raportat la necesitatea satisfacerii nevoilor primare de supravieţuire;

3 este ușor de manipulat;

4 are limitată capacitatea de înţelegere (posibilă doar pentru lucruri simple);

5 minimalizează consecinţele actelor sale;

6 este influenţat de consumul de alcool;

7 imaturitate psiho-afectivă.

În concluzie, potrivit DNA, la data săvârșirii faptelor reţinute în sarcina lui Păsat, „discernământul acestuia a fost abolit, în sensul că nu a înţeles semnificaţia corectă a încheierii actelor juridice în care a fost parte și nici consecinţele care au derivat din acest fapt”. Mai mult, Păsat a fost angajat la firmele Top Vision SRL -la care asociat unic este chiar primarul Matei Nicolae, iar administrator era sora acestuia, Maria Matei- și la Dormarbib Group SRL, controlată de cumnatul primarului, Isidor Gurgu. În 2010-2013, Păsat a primit salarii între 354 de lei/lună și 756 de lei/lună de la aceste firme.

Unde au ajuns terenurile

Imediat după ce a fost pus în posesie, Păsat a vândut, pe 16 aprilie 2013, întreaga proprietate lui Constantin -Florin Idvu. Preţul: 80.000 de lei. Idvu era și el un intermediar, și era angajat tot la firma primarului, Top Vision. În perioada 2006- 2013, Idvu a avut câștiguri modeste, avea salariul lunar între 370 – 720 de lei. După nici o lună, pe 15 mai 2013, Idvu a vândut cele 2,25 de hectare lui Isidor Gurgu, cumnatul lui Nicolae Matei. Prețul oficial al tranzacției: 150.000 de lei.

Miza finală: Tabăra Năvodari

Pe 14 iulie 2013, Isidor a folosit terenurile ca aport în natură la capitalul firmei Dormarbib Group SRL, acestea fiind evaluate la 7.454.000 de lei. La rândul său, Dormarbib Group SRL a adus aceste terenuri ca aport în natură la capitalul social al SC Tabăra Năvodari SA, evaluându-le la suma de 7.300.000 de lei. În urma tranzacţiei, Consilul Local Năvodari, care era asociat unic la Tabăra Năvodari, a rămas doar cu 40% din acţiuni, iar restul de 60% a ajuns la Dormarbib Group. Tabăra era vânată de primar și de cumnatul său pentru propritățile sale de la malul Mării Negre. Miza: circa 60 de hectare de teren, sute de cabane, spaţii de cazare, administrative și comerciale, anexe, amfiteatrul și cantine.

Iniţial, Păsat a fost cercetat pentru spălare de bani, dar după ce medicii au arătat că el are discernământ abolit, procurorii DNA i-au dat scoatere de sub urmărire penală. Anchetatorii DNA i-au trimis în judecată pentru corupţie pe: Nicolae Matei, cumnatul acestuia, Isidor Gurgu, pe intermediarul Florin Idvu, societatea Dormarbib Group, și judecătoarea Eugenia Jianu.

A încercat să-l șpăguiască și pe polițist

Acesta este cel de-al doilea dosar al primarului din Năvodari, Nicolae Matei. El a mai fost trimis în judecată în decembrie 2012 pentru dare de mită, după ce a fost prins când încerca să-i ofere o șpagă polițistului care îl ancheta. Potrivit DNA, edilul i-ar fi scris pe un bilețel polițistului - care a făcut denunț - că îi oferă un teren dacă îl scapă de un dosar penal, apoi i-a cerut să distrugă scrisoarea după ce o citește. Întânirea dintre cei doi ar fi avut loc în biroul ofițerului. Atunci, primarul i-ar fi cerut polițistului să intervină într-un dosar care îl viza. La schimb, i-a propus două loturi de pământ în Năvodari. Matei a scris pe un bilet suprafața terenurilor - 500 de metri pătrați - dar și actele pe care polițistul trebuia să le aducă pentru a intra în posesia lor. El a introdus biletul într-un aparat de tocat hârtia, însă anchetatorii au luat fiecare bucățică de hârtie și au refăcut bilețelul.

Ne puteți urmări și pe Google News