Evenimentul Zilei > Actualitate > Extrădarea lui Omar Hayssam, negociată la Bucureşti
Extrădarea lui Omar Hayssam, negociată la Bucureşti

Extrădarea lui Omar Hayssam, negociată la Bucureşti

Preşedintele Traian Băsescu se întâlneşte mâine cu omologul său sirian, Bashar al-Assad, care se va afla într-o vizită de două zile în România pentru semnarea unor acorduri bilaterale juridice.

Preşedintele Traian Băsescu va avea mâine, la Bucureşti, o întrevedere cu Bashar al-Assad, preşedintele Siriei. Acesta se va afla în România pentru o vizită de două zile (10-11 noiembrie), potrivit unor surse diplomatice.

Cu această ocazie se aşteaptă semnarea mai multor documente, printre care şi acordul de extrădare dintre România şi Siria. Deşi, oficial, vizita lui Bashar al- Assad nu este legată de acest lucru, semnarea acestui acord ar putea facilita aducerea în ţară a lui Omar Hayssam, condamnat în România, în iunie 2007, pentru terorism. Cu toate acestea, chiar şi după eventuala semnare a acordului de extrădare, va mai dura o vreme până ce Hayssam va ajunge în ţară.

O vizită anunţată de ministrul Baconschi

În urmă cu trei zile, într-o emisiune la TVR, directorul SRI, George Maior, îşi exprima convingerea că Omar Hayssam îşi va ispăşi pedeapsa în România.

"Nu dau termen pentru extrădare. Nu contează cât timp va dura, dar sunt convins că Omar Hayssam îşi va ispăşi pedeapsa pe teritoriul României", a declarat sâmbătă directorul SRI la emisiunea "Fără frontiere", de la postul public de televiziune.

George Maior a comentat tot atunci şi în legătură cu apropiata vizită a preşedintelui Siriei, Bashar al-Assad, precizând că aceasta are o importanţă strategică şi politică şi că vor fi semnate acorduri bilaterale juridice, inclusiv la nivel de extrădare.

Sosirea lui Bashar al-Assad în România a fost anunţată, la începutul lunii trecute, de ministrul de externe Teodor Baconschi. Aflat într-o vizită la Damasc pentru a marca 55 de ani de relaţii româno-siriene, Baconschi a declarat, pentru mediafax.ro, că "preşedintele Bashar al-Assad va vizita România în curând", fără a anunţa însă o dată precisă.

Şeful diplomaţiei române a mai spus că vor fi semnate mai multe acorduri bilaterale pe justiţie şi afaceri interne cu ocazia venirii lui Bashar al-Assad la Bucureşti şi că acordul de extrădare cu Siria "intră la pachet".

O serie de consultări politico-diplomatice cu partea siriană au avut loc, în iunie, la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), printre subiectele discutate figurând analiza stadiului negocierilor privind completarea cadrului juridic bilateral.

Înainte de a veni în România, liderul de la Damasc merge mai întâi în Bulgaria. El este aşteptat astăzi la Sofia, împreună cu o delegaţie de oameni de afaceri, potrivit site-ului Novinite.com. Ultimul preşedinte sirian care a vizitat Bulgaria a fost tatăl lui Bashar al-Assad, Hafez al-Assad, în anul 1987.

Precedenta întâlnire cu Bashar al-Assad

Preşedintele Băsescu a făcut o vizită în Siria în octombrie 2008. Şeful statului declara la acea dată, la finalul întâlnirii cu omologul său de la Damasc că subiectul legat de situaţia omului de afaceri sirian Omar Hayssam a fost discutat. Întrebat în legătură cu un acord între România şi Siria privind justiţia, Băsescu a răspuns: "Înţeleg aluzia, a fost discutat subiectul Omar Hayssam".

Un an mai târziu, la 16 noiembrie 2009, şeful statului declara că vizita sa în Siria, din 2008, a avut ca obiectiv modificarea acordului de extrădare între România şi Siria, pentru ca, în cele din urmă, Omar Hayssam să fie extrădat în România.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: