Evenimentul Zilei > Actualitate > Explozie de infectări cu coronavirus la Moscova. Autoritățile suspectează apariția unor variante noi ale virusului
Explozie de infectări cu coronavirus la Moscova. Autoritățile suspectează apariția unor variante noi ale virusului

Explozie de infectări cu coronavirus la Moscova. Autoritățile suspectează apariția unor variante noi ale virusului

Mai multe variante noi ale coronavirusului au fost descoperite în Moscova, capitala Rusiei, susține primarul orașului.

Anunțul a fost făcut de primarul Serghei Sobianin, care explică astfel agravarea bruscă a situației pandemice în oraș. Aceasta în condițiile în care campania de vaccinare a cunoscut o scădere în intensitate, în ultimele luni, după cum relatează AFP. Autoritățile din capitala rusă suspectează apariţia unor „noi variante” ale coronavirusului, a declarat joi primarul orașului Moscova, Serghei Sobianin. El a explicat, astfel, agravarea bruscă a situației epidemice din oraș.

„Cel mai probabil, ne confruntăm cu variante noi, mai agresive şi cu răspândire mai rapidă”, a apreciat Serghei Sobianin, în cursul unei reuniuni prin videoconferinţă cu responsabili guvernamentali responsabili cu lupta împotriva COVID.

Primarul Moscovei a menționat că în capital cazurile depistate zilnic au crescut în doar câteva zile de la  3.000 la 7.000. El a precizat că vineri, 17 iunie, potrivit datelor preliminare, numărul ar putea fi mai mare de 9.000.

„Este triplu, este o dinamică imensă pe care nu am observat-o în valurile anterioare”, a adăugat el.

Angajații serviciilor publice obligați să se vaccineze

Primarul Sobianin a decretat miercuri vaccinarea obligatorie a tuturor angajaţilor din sectorul serviciilor. Aproximativ 60% dintre ei, aproximativ două milioane de persoane, trebuie să fie vaccinaţi până la 15 august. Săptămâna din 15 iunie a fost, de asemenea, decretată liberă în încercarea de a opri epidemia.

De aproape un an, aparatul de stat şi mass-media publice evidenţiază buna gestionare a crizei sanitare şi eficienţa Sputnik V, un vaccin dezvoltat de Rusia şi disponibil de mai bine de şase luni.

Rușii evită să se vaccineze

Dar ruşii nu au mers să se vaccineze în pofida apelurilor repetate ale puterii, în frunte cu Vladimir Putin.

Din decembrie, doar 19 milioane de ruşi din 146 de milioane de locuitori au primit cel puţin o doză, conform recensământului site-ului Gogov. Acesta colectează date din regiuni şi mass-media în lipsa unor statistici naţionale oficiale. La Moscova, 1,8 milioane de persoane au primit cel puţin o injecţie din cei 12 sau 13 milioane de locuitori înregistraţi oficial.

Rusia a devenit joi, cu 127.992 de decese înregistrate, cea mai afectată ţară europeană de când a izbucnit pandemia, înaintea Regatului Unit (127.926 de decese).

Agenţia rusă de statistici Rosstat, care are o definiţie clinică mai extinsă a deceselor cauzate de COVID-19, a înregistrat 270.000 de decese de la începutul pandemiei.