Evenimentul Zilei > Actualitate > Experiment social. Mii de tineri, liberi pe ringul de dans. Se testează revenirea la normalitate
Experiment social. Mii de tineri, liberi pe ringul de dans. Se testează revenirea la normalitate

Experiment social. Mii de tineri, liberi pe ringul de dans. Se testează revenirea la normalitate

Mii de tineri se vor putea distra pe ringul de dans la o petrecere-pilot fără măşti şi distanţare socială, organizată de guvern în Liverpool.

Mii de oameni au sărbătorit în noaptea de vineri spre sâmbătă în Liverpool, în ceea ce a fost prima seară legală în club în Marea Britanie fără măşti şi distanţare socială. Este pentru prima data  de la începutul carantinelor pandemice, informează DPA.

Aproximativ 3.000 de petrecăreţi au intrat vineri seara pe ringul de dans dintr-un depozit din oraşul englez.

Petrecerea face parte dintr-un program-pilot al guvernului britanic pentru a testa dacă evenimente mari pot fi organizate în siguranţă în timpul pandemiei coronavirusului. Un al doilea eveniment va avea loc sâmbătă.

Toţi participanţii au trebuit să prezinte un test negativ la coronavirus nu mai vechi de 24 de ore şi trebuie să facă un alt test la cinci zile după eveniment. Cu toate acestea, nu au fost necesare măşti şi distanţare sociale la locul de desfăşurare.

„Suntem foarte entuziasmaţi”, a declarat pentru agenţia de ştiri PA Leah Lawless, 18 ani, o tânără care s-a numărat printre norocoşii deţinători de bilete.

Producătorul de evenimente Sam Newson a subliniat că proiectul era urgent necesar în industria care a fost puternic afectată de restricţii.

„Am urcat pe scenă foarte devreme şi am lăcrimat un pic, nu am de gând să mint, este foarte emoţionant”, a spus Newson pentru PA.

Directorul pentru sănătate publică din Liverpool, Matt Ashton, a declarat că cei care vor avea rezultate pozitive la test în urma petrecerii pilot vor trebui să se autoizoleze. Cu toate acestea, el a spus că nu se aşteaptă ca cineva să fie pozitiv ca urmare a proiectului.

Petrecere-pilot în Barcelona

Un ”experiment” similar a avut loc în Barcelona, Spania, în urmă cu aproximativ o lună. La petrecere au participat 5.000 de spectatori. Aceștia au purtat măşti, dar nu au păstrat distanța socială, au afirmat organizatorii, potrivit AFP.

La două săptămâni după un concert susţinut de trupa Love of Lesbian, toţi participanţii au realizat teste PCR şi ”nu există niciun semn care să sugereze că vreo contagiere a avut loc în timpul evenimentului, ceea ce era obiectul acestui studiu”, a declarat Josep Maria Llibre, medic în cadrul spitalului Germans Trias i Pujol din localitatea Badalona, cu prilejul unei conferinţe de presă.

Spectatorii, care au realizat teste antigen înainte de concert, au purtat măşti de tipul FFP2.

Potrivit medicului, doar şase cazuri pozitive din cei 5.000 de spectatori au fost depistate la 15 zile după concert, iar organizatorii sunt siguri că ”în cazul a patru dintre aceste şase cazuri, transmiterea nu a avut loc în timpul concertului”.