Experiment. Cercetătorii spun „să nu avem prea multă încredere în măşti”

Experiment. Cercetătorii spun „să nu avem prea multă încredere în măşti”

Oamenii de știință au făcut un experiment care ridică semne serioase de întrebare cu privire la eficiența măștii de protecție în lupta cu virusul chinezesc.

O echipă a Universităţii din Tokyo a demonstrat cu ajutorul unui experiment cum pote preveni masca de protecție contagierea cu noul coronavirus, deşi protecţia este mai mică în cazul celor din pânză comparativ cu cele chirurgicale, relatează EFE.

Potrivit declaraţiilor acordate postului public de televiziune NHK de Yoshihiro Kawaoka, de la Institutul de Ştiinţe Medicale al Universităţii din Tokyo, nu s-au realizat anterior alte experimente similare în cadrul cărora să se folosească virusuri reale.

Experimentul s-a realizat folosind un simulator de infecţie cu virusul SARS-CoV-2 constând din două capete de manechine plasate în faţa unei vitrine. În cazul unuia dintre acestea, s-a folosit un spray pentru a împrăştia virusul, iar pentru celălalt, un ventilator imitând respiraţia umană.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cât de eficientă este masca chirurgicală?

Receptorul care era protejat cu o mască din pânză a avut o reducere cuprinsă între 20 şi 40 % din absorbţia virusului şi între 47 şi 50 % în cazul măştii chirugicale obişnuite.

În schimb, cu o mască N95, purtată corespunzător, reducerea a fost cuprinsă între 79 şi 90 %

Când emiţătorul a folosit o mască, din pânză sau chirugicală de unică folosinţă, reducerea contagierii în cazul receptorului a fost de peste 70 % pentru ambele cazuri, comparativ cu masca N95 plasată în mod corect, care a beneficiat de o protecţie de aproape 100 %.

Indiferent de caz, Yoshihiro Kawaoka, şeful echipei care a condus experimentul, a avertizat că folosirea măştilor faciale nu evită complet contagierea cu noul coronavirus. „Important este să nu avem prea multă încredere în măşti”, a precizat el, scrie NHK World - Japan.

Bilanț devastator al pandemiei

Bilanțul cazurilor de coronavirus la nivel mondial a depășit 40 de milioane, potrivit Reuters, iar statele din emisfera nordică se confruntă cu un al doilea val al pandemiei în contextul apropierii iernii.

Cazurile COVID-19 din America de Nord, Centrală și de Sud reprezintă aproximativ 47,27% din cazurile raportate la nivel global.

Noile cazuri cresc în Europa cu peste 150.000 pe zi, multe țări, inclusiv Italia, Olanda, Germania, Austria, Polonia, Ucraina, Cipru și Republica Cehă au raportat creșteri record zilnice ale numărului de infecții cu coronavirus. Europa reprezintă în prezent peste 17% din cazurile globale și aproape 22% din decesele cauzate de virus la nivel mondial.