Doar 4 minute de activitate zilnică ajută la prevenirea unei boli grave. Studiu

Doar 4 minute de activitate zilnică ajută la prevenirea unei boli grave. Studiu Sursa foto :timliufitness.com

Înregistrarea orelor în sala de sport nu este singura modalitate de a profita de beneficiile exercițiilor fizice pentru sănătate. Doar patru până la cinci minute de activitate fizică intensă ar putea reduce semnificativ riscul de cancer în rândul persoanelor care au fost în general inactive, potrivit unui nou studiu publicat în revista JAMA Oncology.

Cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, au analizat datele de la 22.398 de adulți care nu făceau exerciții fizice, cu vârsta medie de 62 de ani, care au purtat dispozitive de urmărire a activității la încheietura mâinii timp de șapte zile.

Cercetătorii au analizat apoi diagnosticele legate de cancer, spitalizările și decesele participanților pe o perioadă de mai mulți ani.

Cei care au participat zilnic la o activitate fizică viguroasă intermitentă în stilul de viață (VILPA) timp de 4,5 minute în medie pe zi au avut un risc redus cu 32% de incidență a cancerului legat de activitatea fizică - inclusiv cancerul de rinichi, vezică, stomac și plămâni - pe baza a șase până la șapte ani de înregistrări medicale, a constatat studiul.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cazul participanților care făceau exerciții fizice între 3,4 și 3,6 minute pe zi, riscul de cancer a fost redus cu 17% până la 18%.

Exercițiile fizice și sănătatea

Cei care au primit un diagnostic anterior de cancer au fost excluși din studiu, potrivit articolului din revistă.

Cercetătorii au ajustat factorii, inclusiv vârsta, IMC, istoricul bolilor de inimă, obiceiurile de somn, dieta, istoricul de cancer în familie și statutul de fumător, se arată în comunicat.

Știm că majoritatea persoanelor de vârstă mijlocie nu fac exerciții fizice în mod regulat, ceea ce le expune la un risc crescut de cancer, dar abia prin apariția tehnologiei portabile, cum ar fi dispozitivele de urmărire a activității, suntem capabili să analizăm impactul unor explozii scurte de activitate fizică întâmplătoare, efectuate ca parte a vieții de zi cu zi, a declarat autorul principal Emmanuel Stamatakis, profesor la Centrul Charles Perkins de la Universitatea din Sydney, într-un comunicat de presă care anunță rezultatele studiului.

Este destul de remarcabil să vedem că mărirea intensității sarcinilor zilnice pentru doar patru-cinci minute pe zi, efectuate în scurte reprize de aproximativ un minut fiecare, este legată de o reducere generală a riscului de cancer cu până la 18% și cu până la 32% pentru tipurile de cancer legate de activitatea fizică, a adăugat el.

VILPA este definită ca fiind reprize scurte și sporadice de activitate fizică viguroasă în timpul vieții de zi cu zi, au scris autorii studiului.

Exercițiile fizice care te pot ajuta să scapi de problemele cu memoria

Sursa foto: EVZ

Printre exemple se numără urcarea scărilor, căratul pungilor grele de cumpărături, îndeplinirea sarcinilor fizice de uz casnic, mersul pe jos rapid și jocurile de mare energie cu copiii.

Impactul potențial asupra prevenirii cancerului și a unei serii de alte rezultate în materie de sănătate este enorm.

VILPA este un pic ca și cum ai aplica principiile antrenamentului în intervale de înaltă intensitate (HIIT) în viața de zi cu zi, a spus Stamatakis.

Se crede că acesta este primul studiu care evaluează asocierea VILPA cu incidența cancerului, au scris autorii.

Studiul a avut unele limitări - în primul rând faptul că marea majoritate (96%) a adulților analizați erau de culoare albă.

Studiul este, de asemenea, observațional și nu este menit să dovedească o relație cauză-efect, se arată în comunicat.

În plus, participanții au răspuns la întrebările inițiale de depistare cu privire la nivelul lor de activitate cu 5,5 ani înainte de a purta fitness trackerele.

Trebuie să investigăm în continuare această legătură prin intermediul unor studii solide, dar se pare că VILPA poate fi o recomandare promițătoare fără costuri pentru reducerea riscului de cancer la persoanele care consideră că exercițiile fizice structurate sunt dificile sau neatrăgătoare, a declarat Stamatakis în comunicat.

Abia acum începem să întrezăresc potențialul tehnologiei purtabile pentru a urmări activitatea fizică și a înțelege modul în care aspecte neexplorate ale vieții noastre ne afectează sănătatea pe termen lung, a adăugat el.

Impactul potențial asupra prevenirii cancerului și a unei serii de alte rezultate în materie de sănătate este enorm. Sursa: foxnews.com