Exclusiv. Statul, marele profitor al crizei facturilor. Românii au cotizat, iarna aceasta, cu 30 miliarde de lei în plus față de anul trecut. Video

Exclusiv. Statul, marele profitor al crizei facturilor. Românii au cotizat, iarna aceasta, cu 30 miliarde de lei în plus față de anul trecut. Video Sursa: Arhiva EVZ

Se iau patru jurnalişti cu state vechi, Simona Ionescu, Robert Turcescu, Mirel Curea şi Marius Ghilezan, se adaugă evenimente din actualitatea românească ca brambureala legată de preţul carburanţilor, se amestecă bine cu evenimente internaţionale gen reuniunea G7 sau situaţia la zi din Ucraina şi se dă totul la temperatura incendiară a unei discuţii de tip EVZ-Play. Rezultatul: adevărul despre vinovații crizei energetice din România.

Uniunea Europeană face eforturi pentru a-și reduce dependența de gazele naturale ruseşti, ca urmare a războiului din Ucraina. Robert Turcescu și invitații săi de calibru în podcastul EVZ Play, jurnaliștii Marius Ghilezan, Simona Ionescu și Mirel Curea, au comentat cauzele pentru care România este mult mai afectată decât alte țări europene de criza gazului.

Ne va salva Neptun Deep?

Asta în condițiile în care decidenții au anunțat, recent, începerea exploatării gazelor din Marea Neagră în cadrul proiectului Neptun Deep. Doar jumătate de miliard de metri cubi de gaze se vor exploata din Marea Neagră anul acesta. Este vorba de resursele care se află pe platforma continentală (aproximativ 320 de kilometri de la țărm spre larg) și care îi revine României. În 2023, se estimează o dublare o producției până la un miliard de metri cubi. Este însă suficient pentru ca românii să nu mai tremure de teama facturilor care i-au îngrozit în iarna care a trecut?

Jurnaliștii din studioul EVZ Play au căzut de acord că este o problemă de sistem, România făcând o figură aparte prin felul dramatic în care a fost afectată de criza energetică. În consecință, nu putem spera în mod realist că ne vor scădea facturile în iarna 2022-2023.

Ne puteți urmări și pe Google News

A început exploatarea în premieră a gazelor naturale din Marea Neagră. Ciucă: „Va asigura 10% din necesarul național”

Turcescu: Eu când îi aud pe ăștia că nu ne lasă Bruxelles-ul...

„Trăim într-o iluzie uriașă, iluzia consensului. Ăștia strâng palma la G7, dar și-ar lua gâtul. Nemții și-acum oftează după petrolul și gazul rusesc. Maghiarii deja iau, au obținut derogare. E o chestie de decizie politică. Eu când îi aud pe ăștia că nu ne lasă Bruxelles-ul. Dar pe unguri de ce-i lasă Bruxellesul”, a observat revoltat moderatorul podcastului din studioul EVZ-Capital. „L-au votat pe Orban, care nu vrea să asculte de Bruxelles”, a completat Simona Ionescu.

În opinia editorialistului România Liberă, Marius Ghilezan, „se prefigurează intrarea în recesiune a Pieței comune europene, în cazul în care Rusia taie complet lanțul de aprovizionare cu materii prime. Sancțiunile se resimt nu doar la pompe, ci și la creșterea ratelor la credite", estimează jurnalistul. Acesta a adăugat că „la bugetul de stat s-au adunat, în urma liberalizării pieței de energie, 147 miliarde de lei în plus față de anul trecut. Românii au cotizat cu 29.5% conform rapoartelor oficiale, față de anul trecut".

Foto evz

„Am spus primii că statul a furat cel mai mult din buzunarele românilor"

Pe de altă parte, miezul problemei se află totuși în România. Jurnalistul Mirel Curea a punctat că românii sunt și vor fi afectați în continuare de criza energetică, anterioară crizei gazului rusesc. „De juma’ de an spun că guvernului îi convine de minune liberalizarea".

„Am spus primii, în studioul ăsta, că statul a furat cel mai mult din buzunarele românilor", a reamintit Turcescu.

Emisiunea integrală:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro