Exclusiv. Se destramă UE? Țările mici, subjugate. Terheș: Comisia Europeană nu va șantaja Franța sau Germania, ci Ungaria sau România Video
- Andreea Vlad
- 29 noiembrie 2022, 15:58
În ultimii ani, proiectul european a devenit tot mai irelevant. Comisia Europeană și-a depășit atribuțiile, avertizează europarlamentarul român Cristian Terheș, unul dintre puținii politicieni care au curajul să interpeleze în Parlamentul European birocrații de la Bruxelles în cazul temelor care provoacă revoltă în multe state-membre. Sufocată de birocrație, dar și de suspiciuni de corupție ca în dosarul achizițiilor de vaccin din pandemie, Uniunea Europeană s-ar putea rupe, a afirmat Chris Terheș în podcastul lui Robert Turcescu.
Proiectul european a fost lansat după al Doilea Război Mondial ca un proiect al solidarității statelor europene, însă s-ar putea încheia, a declarat europarlamentarul Cristian Terheș în podcastul EVZ-Play realizat de Robert Turcescu.
Comisia Europeană încearcă să subjuge statele-membre
Odată cu propaganda progresistă excesivă care nemulțumește tot mai mult statele-membre, dar și cu birocrația Comisiei Europene, care își depășește de multe ori atribuțiile, nemulțumirea a crescut în numeroase țări europene. De exemplu, acum o lună, în Cehia au fost proteste de stradă masive pentru a cere măsuri contra recesiunii economice și ieșirea țării din UE. Valul suveranist prinde avânt, Polonia, Ungaria și mai nou Italia fiind adversare pe față ale politicilor de la Bruxelles.
În special de când Ursula von der Leyen a ajuns președinte al Comisiei Europene, este tot mai vizibilă tendința acesteia și a birocraților de la Bruxelles de a-și impune voința în statele membre prin decizii discutabile, care nemulțumesc tot mai mult cetățenii. Europarlamentarul român a subliniat, în dialog cu jurnalistul EVZ, că cea mai mare nemulțumire pe care o provoacă funcționarii Comisiei, care nu au fost aleși în funcție, este tentativa de a subjuga popoarele Uniunii Europene.
Chestionat de Robert Turcescu dacă este posibil scenariul destrămării UE, invitatul a confirmat.
„Este posibil (n.r.- destrămarea Uniunii), date fiind forțele interne și externe care există în momentul de față și trag din toate pârghiile să sfărâme, dar principalul inamic al acestui proiect este birocrația europeană. Nu poți să ții atâtea state, atâtea națiuni de milioane de oameni să îi subjugi de la nivel central", a subliniat invitatul. Acesta a criticat dubla măsură a oficialilor Comisiei Europene, care niciodată nu și-ar permite să șantajeze țări ca Franța sau Germania, ci doar țări mai mici precum România sau Ungaria.
Terheș: Un imperiu s-a destrămat pentru că națiunile erau subjugate
Cristian Terheș, membru al PNȚCD, ales însă în Parlamentul European pe listele PSD, a făcut o analogie între prăbușirea unui mare imperiu de acum 100 de ani și riscul ca Uniunea Europeană să facă implozie. Ambele fac aceeași greșeală, a remarcat Chris Terheș.
„În momentul de față se încearcă exact reversul cu ceea ce s-a întâmplat cu Imperiul Austro-Ungar. Un imperiu s-a destrămat pentru că națiunile erau subjugate. Proiectul european actual, care a pornit ca un proiect politico-economic foarte bun, ce a adus pace prin prosperitate, am văzut că nu au mai fost războaie în Europa până la războiul din Iugoslavia, dar asta e altă poveste... Astăzi vedem că se întâmplă exact opusul. O birocrație nealeasă, care să subjuge statele, dar nu o să permită lumea, statele, populația să fie subjugată”, a mai observat politicianul în studioul EVZ-Capital.
Emisiunea integrală: