Exclusiv. Prințul Charles, botezat ortodox de fiul Constantin Noica?! Un scenariu tot mai insistent despre noul rege britanic. Care e adevărul
- Ionel Sclavone
- 9 septembrie 2022, 12:47
Noul rege al Marii Britanii, Charles al III-lea, ar fi fost botezat în religia ortodoxă. Este unul dintre scenariile care circulă în aceste zile, pe rețelele de socializare, pornind de la relația apropiată pe care cel cunoscut până acum ca Prințul Charles o are cu țara noastră, dar și cu religia ortodoxă. Tatăl său, prințul consort Philip, Duce de Edinburgh, născut în Grecia, fusese botezat ortodox. Mai mult, conform acestor scenarii, Prințul Charles ar fi fost botezat în religia ortodoxă de fiul filosofului Constantin Noica, Părintele Rafail, călugăr la o mânăstire din Anglia.
În aceste zile, odată cu moartea reginei Elisabeta a II-a în contextul încoronării noului rege, Carol III, un scenariu circulă tot mai insistent în spațiul public. Conform acestei ipoteze, fostul prinț Charles ar fi fost botezat în religia creștin ortodoxă de fiul filosofului Constantin Noica. Acesta s-a călugărit sub numele Rafail și a fost ieromonah la Mănăstirea Sfântul Ioan Botezatorul din ţinutul Maldon, Essex, din Anglia.
Din 1993, Rafail Noica s-a retras la o mănăstire din Munții Apuseni, în satul Lăzeşti, comuna Albac, unde trăiește în sihăstrie.
Scenariul are un sâmbure de adevăr, dat diind că părintele Rafail Noica a locuit mulți ani în Anglia, iar fostul prinț Charles are legături destul de apropiate cu credința ortodoxă.
Tatăl noului rege a fost prințul consort Philip, duce de Edinburgh care s-a născut în familia regală a Greciei. Philip a fost fiul prințului Prințului Andrew al Greciei și Danemarcei și al Prințesei Alice de Battenberg. Și, drept urmare, a fost botezat ortodox.
Ulterior, după căsătorcria cu regina Elisabeta II a Marii Britanii, Prințul Philip a fost nevoit să renunțe la religia țării sale și să aleagă anglicanismul.
Despre familia părintelui Constantin Noica
Rafail Noica este fiul filosofului Constantin Noica și a englezoaicei Wendy Muston (foto), cu care s-a căsătorit undeva în anii ’30. Aceasta era fiica unor funcționari britanici angajați la Ambasada Marii Britanii de la București. Cei doi s-au cunoscut întâmplător într-o excursie, s-au îndrăgostit și s-au căsătorit, dând peste cap planurile familiei Noica. Părinții viitorului filosof intenționau să-l căsătorească cu tânăra Cesianu, care provenea dintr-o familie bună.
Constantin Noica și Wendy Muston au avut doi copii, Răzvan, care s-a călugărit și și-a luat numele Rafail Noica) și Alexandra Noica, care avea să ia prin căsătorie numele Wilson.
Cuplul Constantin Noica și Wendy Muston a divorțat în anul 1948, iar pe 16 septembrie 1955, Wendy a reușit să părăsească România împreună cu copiii și să se stabilească în Marea Britanie, la Londra. La vremea respectivă, Alexandra avea 11 ani, iar Răzvan, viitorul călugăr Rafail, 13 ani. Mulți ani mai târziu, Alexandra Noica-Wilson a publicat o carte de amintiri „Treziți-vă, suntem liberi!”
În 1949, Constantin Noica a avut domiciliu obligatoriu, la Câmpulung-Muscel, până în 1958 când a fost arestat și condamnat, de regimul comunist, la 25 de ani de muncă silnică cu confiscarea întregii averi.
Legăturile lui Carol III cu ortodoxia
Așa cum arătam mai sus, legăturile noului rege al Marii Britanii, Carol al III-lea, cu ortodoxia, se datorează tatălui său, Prințul consort Philip, Duce de Edinburg. Bunica acestuia, Alice Battenberg, mama lui Philip, era ortodoxă și a ajutat activ Biserica Ortodoxă. Astfel, prințul Charles s-a arătat interesat de religia ortodoxă, în care s-a născut tatăl său. De unde și speculațiile cu privire la botezul său în această credință.
Românii ortodocși nu sunt singurii care îl revendică pe Carol al III-le, mai ales că acesta deține mai multe proprietăți în Transilvania. Prințul Charles este o figură binecunoscută în România, el fiind prezent în moarte multe ocazii în țara noastră.
Astfel de ipoteze, despre așa zisul botez al său în religia ortodoxă circulă în Grecia, țara de origine a tatălui, dar și în Rusia, datorită legăturilor dintre familia regală britanică și cea a Romanovilor, din care făcea parte ultimul țar, Nicolae II.
Prințul Charles un pelerin la Muntele Athos
Prințul Charles a mers de mai multe ori în pelerinaj la Muntele Athos și a contribuit la refacerea unor așezăminte monahale de aici. El a mers pentru prima oară la Athos anii 1960. împreună cu tatăl său, Ducele Philip.
Ulterior, a revenit și, potrivit relatărilor din presă, a petrecut aici chiar și câte o lună. Era găzduit într-o chilie mică, de călugăr, lua parte la activitățile monahilor de aici și picta peisajele din zonă.
Charles a fost numit chiar președinte de onoare a unei organizații internaționale britanice numită „Friends of Mount Athos”. Organizația a oferit asistență materială în restaurarea mănăstirilor Athos Vatopedi și Hilandar.
Periodic membrii ei organizează conferințe științifice internaționale despre istoria și patrimoniul Muntelui Athos, dar organizează și pelerinaje la Muntele Sfânt.
Regele Marii Britanii este capul Bisericii Anglicane
Trebuie spus că potrivit legilor britanice, regele este și capul Bisericii Anglicane. Deci, în momentul încoronării regele Carol III va deveni automat membru și lider al acestei biserici. Deci, chiar și presupunând că a fost botezat în religia ortodoxă, el va trebui să renunțe la aceasta.
Biserica Anglicană (Church of England) s-a despărțit de Biserica Romei în timpul Reformei protestante, în Anglia, prin ruptura regelui Henric al VIII-lea de papa Clement al VII-lea. Motivul rupturii cu papalitatea își are originea în dorința regelui de a divorța de Ecaterina de Aragon și de a se recăsători cu Ana Boleyn. Papa Clement VII refuză să declare nulă căsătoria lui Henric cu Ecaterina, iar regele a rupt legătura cu Roma.