Calendar Creștin Ortodox. Lăsata secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului. Pomenirea Sfântului și Dreptului Evdochim

Calendar Creștin Ortodox. Lăsata secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului. Pomenirea Sfântului și Dreptului Evdochim Mare sărbătoarea: Adormirea Maicii Domnului. Sursa foto: Arhiva EVZ

Biserica Ortodoxă îl prăznuiește astăzi pe Sfântul și Dreptul Evdochim. Tot în această zi are loc Lăsatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului, o sărbătoare care marchează ultima zi când se mai poate mânca de dulce, înainte de a începe postul, o perioadă de curăţire trupească şi sufletească.

Sfântul Evdochim a trăit pe vremea împărăției lui Teofil, urâtorul lui Hristos și luptătorul împotriva Sfintelor icoane, și era cu neamul din Capadochia, tatăl lui având strălucită dregătorie de senator al împărăției. Cu acest fel de stare, fericitul Evdochim a fost dat la învățătură, gustând bucuria de a cunoaște adevărul.

De asemenea, mult se sârguia să se facă locaș curat al Dumnezeului celui viu, dar nu locuia în pustie, ci în vâltoarea lumii, unde clocotesc atâtea patimi. Cu multă și neîncetată sârguință se silea, apoi, ziua și noaptea, în citirea dumnezeieștilor Scripturi, veselindu-se cu această îndeletnicire, mai mult decât se desfătau cei de o vârstă cu el, la ospețe, la jocuri și la cântece.

Zadarnic se sfătuiau prietenii și cunoscuții să-l ia cu ei la petreceri și desfătări lumești; el rămânea statornic felului său de trăi, de viață curată, de rugăciune și de binefaceri. Că la multa înțelepciune, pe care o agonisise el, a adăugat milostenia și dragostea pentru cei în suferință. Și se purta ca un tată al săracilor și ca un ocrotitor al văduvelor și orfanilor, dând îmbrăcăminte celor goi, hrana celor flămânzi, mângâiere celor îndurerați.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sfântul și Dreptul Evdochim

Pentru faptele lui cele bune și pentru sfânta lui înțelepciune, s-a învrednicit de multă cinstire din partea împăratului Teofil și, peste așteptările lui, împăratul i-a încredințat înalta dregătorie de conducător al oștilor împărătești din Capadochia.

A trăit ani puțini, mutându-se la Domnul în tânără vârstă, dar, până la sfârșitul vieții sale, fericitul a fost cu adevărat cumpănă și canon, păzind dreptatea, ajutând pe văduve și pe cei saraci și făcând multă milostenie în toate zilele și, în scurte cuvinte, viețuind dumnezeiește. La vremea sfârșitului său, trupul fericitului Evdochin a fost îngropat în Capadochia, dar, fiind proslăvit de Dumnezeu cu multe minuni, moaștele lui au fost mutate la Constantinopol.

Lăsata secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului

Pe 31 iulie este și Lăsata Secului pentru începutul Postului Sfintei Marii sau Postul Adormirii Maicii Domnului. Timp de două săptămâni, credincioşii ţin al treilea mare post din an, după cel al Paştilor şi cel al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.

Postul Adormirii Maicii Domnului începe duminică, luni, 1 august. Cunoscut în popor şi ca Postul Sfintei Mării sau Sântămăriei. Acest post îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din august: Schimbarea la Faţă şi Adormirea Maicii Domnului. Biserica recomandă ca, în această perioadă de post, să fie citită zilnic rugăciunea „Paraclisul Maicii Domnului”.

Rugăciunea care se spune astăzi

„Astăzi , ne stă înainte nevoinţă duhovnicească de taină spre câştigarea iertării greşelilor noastre şi spre împăcare cu DUMNEZEU .

Astăzi , să lepădăm vălul răutăţii şi să secăm izvoarele gândurilor celor rele , apropiindu-ne cu dragoste şi de cei ce ne urăsc pe noi .

Astăzi , să curăţim haina cea murdară de păcate a sufletelor noastre şi să încetăm a mai judeca şi osândi pe aproapele nostru , ca să nu fim noi osândiţi în focul cel veşnic . Astăzi , să privim cu milă spre cei săraci şi să ne ostenim , după putere , spre lucrarea faptelor celor bune ale milosteniei sufleteşti şi trupeşti .

Astăzi, să ne spălăm în baia gândurilor de umilinţă veşmântul sufletului şi să plângem pentru căderea noastră şi pentru alunecarea de pe Calea Mântuirii .

Astăzi , să acoperim mulţimea păcatelor noastre cu rugăciunea cea fierbinte către Hristos , ca să treacă cu vederea anii pribegiei noastre departe de Drumul Ascultării. Pe Tine , Maică a lui DUMNEZEU , Te punem Solitoare Pocăinţei şi Mântuirii noastre , ca pe Una Ce ai Indrăzneală Tare către Cel pe Care în Braţele Tale ca pe Un Prunc L-ai Tinut , ca să scoţi Lumea ceea ce zăcea în vicleşug din adâncul păcatului şi să o aduci la nevinovăţia pruncilor .

Cu lapte ai Hrănit pe Cel ce Poartă de Grijă de cei flămânzi şi cu Căldura Dragostei Tale de Maică L-ai Acoperit . Deci , nu ne părăsi nici pe noi , fiii Tăi cei căzuţi şi pierduţi în negura greşelilor , ci ne străluceşte Lumina Pocăinţei mai înainte de apusul vieţii noastre pământeşti .

Cu lacrimi ai adăpat pământul , văzând Răstignit pe Cruce pe Rodul Cel Preacurat al Pântecelui Tău .

Cu lacrimile Tale întoarce-ne pe noi cei împovăraţi de păcat la Calea Adevărului lui Hristos , ca să nu fim prinşi de fiarele cele înţelegătoare ale patimilor şi aruncaţi în adâncul cel mai de jos al păcatelor .

Precum ai săltat de Bucurie la Invierea Fiului Tău , Roagă-Te să se facă bucurie în Cer şi pentru noi , întorcându-ne la pocăinţă prin Stăruinţa Ta de Iertare a noastră la Tronul Stăpânului .

Mâinile noastre le întăreşte la rugăciune , gândurile le curăţeşte , sufletele le îmbracă cu smerită cugetare şi de toate primejdiile ne izbăveşte degrab .

Ca Un Paznic de veselie este credincioşilor Postul cel aşezat în Cinstea Adormirii Tale . Trezeşte-ne pe noi la lucrarea faptelor bune , adormind patimile noastre cele nenumărate şi întărindu-ne spre căutarea Mântuirii , ca să slăvim cu glasuri neîncetate ale inimii pe Tatăl , pe Fiul şi pe Duhul Sfânt în veci .Amin !”